Atsistatydino laikinasis Haičio premjeras A. Henry

Puerto Rike įstrigęs krizės ištikto Haičio laikinasis ministras pirmininkas Arielis Henry sutiko atsistatydinti, pranešė Karibų jūros regiono valstybių bendrija CARICOM.

 Atsistatydino laikinasis Haičio premjeras A. Henry.<br> EPA-ELTA nuotr.
 Atsistatydino laikinasis Haičio premjeras A. Henry.<br> EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 12, 2024, 8:14 AM

Laikotarpiui iki rinkimų Haityje bus sudaryta septynių narių prezidentinė taryba, kuri paskirs naują laikinąjį ministrą pirmininką, pirmadienį vakare po Karibų jūros regiono valstybių premjerų susitikimo Jamaikoje pareiškė Gajanos prezidentas Mohamedas Irfaanas Ali.

A. Henry, atėjęs į valdžią ne per rinkimus prieš pat Haičio prezidento nužudymą 2021 metais, patyrė didelį šalių, įskaitant JAV, spaudimą sutikti su kokiu nors nauju susitarimu dėl valdžios, nes ir taip neturtinga bei nestabili šalis dar labiau paniro į chaosą. Joje šiuo metu nėra nei prezidento, nei parlamento.

Didelę Haičio dalį kontroliuojančios galingos nusikalstamos grupuotės taip pat reikalavo A. Henry atsistatydinimo.

CARICOM sušaukė skubų susitikimą Jamaikoje po to, kai ginkluotos gaujos, jau kontroliuojančios didžiąją Haičio sostinės Port o Prenso dalį, pradėjo smurto kampaniją, kurios metu skurdžiausioje Vakarų pusrutulio šalyje prasidėjo žudynės, plėšikavimai ir kilo bado grėsmė.

Port o Prense ir aplinkiniame regione jau mėnesį galioja nepaprastoji padėtis, o naktinė komendanto valanda pratęsta iki ketvirtadienio, nors mažai tikėtina, kad pervargusi policija sugebės ją užtikrinti.

Pirmadienį vakare vienas JAV pareigūnas pranešė, kad A. Henry, pasitraukęs iš pareigų, gali likti JAV teritorijoje. Pasak jo, A. Henry savo atsistatydinimą patvirtino pirmadienį telefonu JAV valstybės sekretoriui Antony Blinkenui, kuris buvo atvykęs į Jamaiką dalyvauti CARICOM susitikime.

A. Blinkenas šiame susitikime pažadėjo dar 100 mln. dolerių tarptautinėms Haičio stabilizavimo pajėgoms paremti, taigi nuo krizės suintensyvėjimo prieš kelerius metus JAV iš viso jau skyrė 300 mln. dolerių. Taip pat jis pasiūlė Haičiui dar 33 mln. dolerių skubios humanitarinės pagalbos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.