JAV Atstovų Rūmai balsuos dėl „TikTok“ uždraudimo

Jungtinių Valstijų Atstovų Rūmai trečiadienį balsuos dėl įstatymo projekto, kuris priverstų „TikTok“ nutraukti ryšius su savo savininke kinų įmone, antraip šis socialinis tinklas gali būti uždraustas JAV.

Jungtinių Valstijų Atstovų Rūmai trečiadienį balsuos dėl įstatymo projekto, kuris priverstų „TikTok“ nutraukti ryšius su savo savininke kinų įmone, antraip šis socialinis tinklas gali būti uždraustas JAV.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Jungtinių Valstijų Atstovų Rūmai trečiadienį balsuos dėl įstatymo projekto, kuris priverstų „TikTok“ nutraukti ryšius su savo savininke kinų įmone, antraip šis socialinis tinklas gali būti uždraustas JAV.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 13, 2024, 9:37 AM

Naujasis teisės aktas yra didžiausia iki šiol kilusi grėsmė šiai vaizdo įrašų dalijimosi platformai, kuri visame pasaulyje susilaukė didžiulio populiarumo, tačiau kartu sukėlė didelį vyriausybių ir saugumo pareigūnų susirūpinimą dėl jos priklausymo kinams ir potencialaus paklusnumo Komunistų partijai Pekine.

Tikėtina, kad balsavimas įvyks 10 val. vietos (16 val. Lietuvos) laiku. Manoma, kad įstatymo projektui bus pritarta ir tai bus reta dvipartinės vienybės akimirka politiškai susiskaldžiusiame Vašingtone.

Tačiau projekto likimas neaiškus Senate, kur svarbios figūros prieštarauja galimybei žengti tokį drastišką žingsnį dėl itin populiarios programėlės, kuri JAV turi 170 mln. naudotojų.

Baltieji rūmai yra sakę, kad prezidentas Joe Bidenas pasirašys šį įstatymą, jei jis pasieks jo stalą.

Projekte numatoma reikalauti, kad „TikTok“ patronuojanti bendrovė „ByteDance“ parduotų šią programėlę per 180 dienų, antraip ji nebebus pasiekiama „Apple“ ir „Google“ programėlių parduotuvėse Jungtinėse Valstijose. Prezidentui taip pat būtų suteikti įgaliojimai pripažinti kitas programėles grėsme nacionaliniam saugumui, jei jas kontroliuoja šalis, kuri yra laikoma priešiška JAV.

„The Wall Street Journal“ pranešė, kad Vašingtone atgijusi kampanija prieš „TikTok“ nustebino bendrovę. „TikTok“ vadovus ramino tai, kad praėjusį mėnesį J. Bidenas, vykdydamas savo rinkimų kampaniją, prisijungė prie šios programėlės. „TikTok“ generalinis direktorius Shou Zi Chew šiuo metu yra Vašingtone, kur bando užsitikrinti pakankamą palaikymą, kad šiam įstatymo projektui būtų užkirstas kelias.

„Tai, kad šį naujausią teisės aktą skubama priimti precedento neturinčiu greičiu net ir be viešo klausymo, kelia rimtą su Konstitucija susijusį susirūpinimą“, – projekto rėmėjams adresuotame laiške, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AFP, rašė „TikTok“ viešosios politikos viceprezidentas Michaelas Beckermanas.

Rėmėjai Atstovų Rūmų respublikonas Mike‘as Gallagheris ir Atstovų Rūmų demokratas Raja Krishnamoorthis, taip pat Baltieji rūmai, argumentuoja, kad naujasis įstatymo projektas neprilygs „TikTok“ uždraudimui, jei įvyks atsiribojimas nuo „ByteDance“.

Buvęs prezidentas Donaldas Trumpas, pakeisdamas savo ankstesnę poziciją, pirmadienį pareiškė, kad prieštarauja draudimui, nes toks žingsnis esą sustiprintų „Instagram“ ir „Facebook“ savininkę „Meta“, kurią jis pavadino „žmonių priešu“. Kai D. Trumpas ėjo prezidento pareigas, jis bandė atimti „TikTok“ kontrolę iš „ByteDance“, tačiau tai užblokavo JAV teismai. D. Trumpas paneigė kaltinimus, kad jis pakeitė savo nuomonę, nes jo kampaniją remia investuotojas į „TikTok“ Jeffas Yassas.

Kitos pastangos uždrausti „TikTok“ taip pat žlugo, kai prieš metus pasiūlytas įstatymo projektas neprasiskynė kelio, nes kilo susirūpinimas dėl žodžio laisvės.

„TikTok“ neigia bet kokius ryšius su Kinijos vyriausybe ir atliko pertvarkymą, kad JAV vartotojų duomenys liktų šioje šalyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.