Jemeno hučiai pažadėjo laivybos blokadą išplėsti į Indijos vandenyną

Jemeno hučių vadas pagrasino, kad proiranietiškoji grupuotė išplės savo operacijas taip, kad su Izraeliu siejami laivai Gerosios Vilties kyšulio link negalėtų plaukti ir Indijos vandenynu.

Laivai.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Laivai.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 15, 2024, 12:45 PM, atnaujinta Mar 15, 2024, 12:47 PM

Hučių smogikai puldinėja Raudonąja jūra ir Adeno įlanka plaukiančius laivus, jų pačių teigimu, keršydami už Izraelio karinius veiksmus Gazos Ruože.

Hučių išpuoliams nesiliaujant, didžiosios laivybos bendrovės vis dažniau vengia savo laivus siųsti trumpiausiu Aziją ir Europą jungiančiu jūrų maršrutu ir vietoje to renkasi kur kas ilgesnį maršrutą aplink Gerosios Vilties kyšulį Afrikos pietuose.

Grupuotės vadeiva Abdelis-Malikas al-Houthi ketvirtadienį per televiziją transliuotoje kalboje pasakė, kad hučiai yra rimtai nusiteikę plėsti savo veiklą į kitus „netikėtus“ laivybos maršrutus.

„Tai yra svarbus, aukšto lygio ir didelis žingsnis. Mes pradėjome atitinkamas operacijas vykdyti ir visame Indijos vandenyne“, – kalbėdamas per hučių televizijos kanalą „al-Masirah“ sakė jis, tačiau daugiau informacijos nepateikė.

A. Al-Houthi teigimu, nuo tada, kai lapkritį buvo pradėti išpuoliai, jo grupuotė iš viso atakavo 73 prekybinius ir karo laivus.

Hučiai teigia norintys priversti Izraelį užbaigti Gazos Ruožo puolimą, kuris prasidėjo po to, kai praėjusių metų spalio 7 d. Palestinos islamistų organizacija „Hamas“ Izraelyje surengė beprecedentes skerdynes.

Keletas Vakarų šalių, įskaitant Jungtines Valstijas ir Didžiąją Britaniją, pradėjo operacijas šiame regione, siekdamos apsaugoti laivus nuo hučių atakų.

Savo karinę operaciją prekybinei laivybai Raudonojoje jūroje apsaugoti pradėjo ir Europos Sąjunga.

Raudonoji jūra yra vienas iš svarbiausių pasaulio prekybos laivybos maršrutų, kadangi ja per Sueco kanalą Viduržemio jūra susisiekia su Indijos vandenynu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.