Į Gazą atplaukė pirmasis pagalbos laivas

JAV labdaros organizacija šeštadienį paskelbė, kad karo siaubiamą Gazos Ruožą pasiekė pirmasis laivas, iš kurio iškrauta pagalbos siunta palestiniečiams, praneša AFP.

 Į Gaza atplaukė pirmasis pagalbos laivas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Į Gaza atplaukė pirmasis pagalbos laivas.<br> AP/Scanpix nuotr.
Konfliktas Izraelyje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Konfliktas Izraelyje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Gaza po Izraelio smūgių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Gaza po Izraelio smūgių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Gaza.<br>EPA-ELTA nuotr.
Gaza.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 16, 2024, 12:20 PM, atnaujinta Mar 16, 2024, 12:56 PM

„Visi kroviniai buvo iškrauti ir yra ruošiami paskirstymui Gazoje“, – paskelbė labdaros organizacija „World Central Kitchen“.

Anot jos, buvo pristatyta beveik 200 tonų maisto: konservuotų produktų, tunų konservų, pupelių, morkų, avinžirnių, konservuotų kukurūzų, plikytų ryžių, miltų, aliejaus ir druskos.

Dabar ruošiama antra 240 tonų siunta, kuri bus nuplukdyta iš Kipro. Taip pat bus nugabentas kranas ir šakinis krautuvas, kurie palengvins krovos darbus. Tačiau neaišku, kada išvyks antrasis laivas su įgula.

Kipras tapo pradiniu tašku naujajame paramos Gazai maršrute Viduržemio jūros rytuose. Humanitarine pagalba siekiama sumažinti maisto trūkumą Gazoje, dėl kurio Jungtinės Tautos ir pagalbos darbuotojai paskelbė apie bado pavojų.

Penktadienį Izraelio kariuomenė patvirtino, kad atplaukė pirmasis laivas, priklausantis Ispanijos labdaros organizacijai „Open Arms“, o kariai buvo nusiųsti užtikrinti vietovės saugumą ir jį patikrinti.

Kariuomenė taip pat teigė, kad humanitarinės pagalbos tiekimas jūra nepažeidžia ilgus metus trunkančios Gazos Ruožo jūrinės blokados. Gazą nuo 2007 m. valdo „Hamas“.

Organizacija „World Central Kitchen“ sakė, kad ji turėjo pastatyti prieplauką į pietvakarius nuo Gazos miesto tam, kad galėtų atsiųsti pagalbą.

Organizacijos įkūrėjas Jose Andresas socialiniame tinkle „X“ („Twitter“) paskelbė, kad pirmasis krovinys buvo bandomasis, o kas savaitę galima būtų transportuoti tūkstančius tonų produktų.

Karą Gazos Ruože sukėlė „Hamas“ išpuolis prieš pietų Izraelį 2023 m. spalio 7 d., kurio metu smogikų grupuotė nužudė apie 1 160 žmonių, daugiausiai civilių.

„Hamas“ valdomame Gazos Ruože veikianti sveikatos apsaugos ministerija skaičiuoja, kad per Izraelio atsakomąją karinę kampaniją žuvo mažiausiai 31 490 žmonių, daugiausiai moterys ir vaikai.

Izraelio pajėgų vykdomos patikros ir logistinės kliūtys apsunkina paramos siuntimą Gazai sausuma. Todėl valstybės ieško alternatyvių būdų kaip teikti paramą, įskaitant iš oro pasitelkiant parašiutus ir naujuoju jūriniu koridoriumi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.