„Mossad“ vadovas po derybų Katare grįžo atgal į Izraelį

Izraelio užsienio žvalgybos „Mossad“ vadovas Davidas Barnea, anot žiniasklaidos, po derybų Katare dėl naujų paliaubų Gazos kare ir įkaitų paleidimo grįžo atgal į Izraelį. Tačiau, kaip pranešė kariuomenės radijas, D. Barnea delegacija ir toliau lieka Dohoje. Delegacijai dar priklauso vidaus slaptosios tarnybos „Shin Bet“ bei Izraelio kariuomenės atstovai.

D. Barnea.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D. Barnea.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 19, 2024, 3:55 PM, atnaujinta Mar 19, 2024, 3:57 PM

Pasak delegacijos šaltinių, „bus dirbama visą parą“. Tikimasi sunkių ir sudėtingų derybų. Spėjama, kad pokalbiai truks nuo vienos iki dviejų savaičių. Tarpininkavimo pastangose be Kataro dar dalyvauja Egiptas ir JAV.

„Hamas“ šaltiniai Libano sostinėje Beirute antradienį pareiškė: „Turime suprasti, kad „Hamas“ negali toliau derėtis, kol palestiniečių tauta yra puolama – kaip vakar, kai izraeliečiai šturmavo Al Šifos ligoninę“. Yra požymių, kad islamistinė organizacija pasitrauks iš derybų, jei šios aplinkybės tęsis. Oficialios „Hamas“ informacijos apie tai kol kas nėra.

„Dar anksti skelbti apie sėkmę. Tačiau esame kupini vilčių. Faktas, kad pokalbiai buvo atnaujinti, yra geras dalykas“, – antradienį spaudos konferencijoje sakė Kataro užsienio reikalų ministerijos atstovas.

„Hamas“ tarpininkams Katarui, Egiptui ir JAV neseniai pateikė naują pasiūlymą. Grupuotė nebereikalauja, kad Izraelis pirmiausiai nutrauktų karą ir tik tada būtų apsikeista pirmaisiais įkaitais ir kaliniais. Remiantis pasiūlymu, islamistai ne tik laikinai nutraukti karinius veiksmus reikalautų tik antrajam įkaitų paleidimo etapui. Taip „Hamas“ priartėjo prie kelių pakopų plano, kurį prieš kelias savaites pateikė tarpininkai ir kuriam Izraelis pritarė, turinio. Tačiau Izraelis, anot žiniasklaidos, ir toliau kalba apie nerealius teroristinės grupuotės reikalavimus.

Izraelio stotis N12 pranešė, kad tarpininkų pateiktas planas, be kita ko, numato 400 palestiniečių kalinių paleidimą mainais į 40 įkaitų. „Hamas“ tuo tarpu reikalauja paleisti 950 kalinių. Teroristinė organizacija taip pat nori pati spręsti, kokius kalinius paleisti, įskaitant ir kalinčius už nužudymą.

Pasak Izraelio TV stoties „Kanal 13“, kraštutiniai dešinieji ministrai Itamaras Ben-Gviras ir Bezalelis Smotrichas pagrasino, jog trauksis iš Benyamino Netanyahu vyriausybės, „jei bus paleista dešimtys rankas krauju susitepusių teroristų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.