Rusijoje iškelta pirmoji baudžiamoji byla dėl LGBTQ „ekstremizmo“, suimti du asmenys

Trečiadienį Rusijos teismas nurodė suimti baro administratorių ir jo meno vadovą. Pagal naujus teisės aktus, kriminalizuojančius LGBTQ bendruomenę, jie kaltinami subūrę „ekstremistinę organizaciją“.

Rusija.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Rusija.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 20, 2024, 4:43 PM

Tai pirmoji tokio pobūdžio baudžiamoji byla, pradėta po to, kai Rusija lapkritį uždraudė vadinamąjį „tarptautinį LGBT judėjimą“ ir ėmėsi susidorojimo su bendruomene.

Orenburgo teismas skyrė prevencinę priemonę baro „Pose“ meno vadovui ir administratoriui, sakoma teismo pietvakarių Rusijoje pranešime „Telegram“ kanale. Jie liks suimti iki gegužės 18 d., jiems gresia iki 10 metų kalėjimo.

Anksčiau teismas apkaltino du įtariamuosius „netradicinių seksualinių santykių skatinimu tarp baro lankytojų“. Kovo pradžioje teisėsaugininkai surengė reidą bare, internete pasklido klubo lankytojų žeminančių sulaikymų vaizdo įrašai.

Kaltinamieji, „netradicinės seksualinės orientacijos žmonės“, kaltinami „tyčine veikla su grupe žmonių, taip pat palaikančių tarptautinės visuomeninės asociacijos LGBT pažiūras ir veiklą“.

Rusija labai neaiškiai apibūdino tai, ką ji vadina „tarptautiniu LGBT judėjimu“, sudarydama sąlygas patraukti baudžiamojon atsakomybėn bet kurį, ginantį LGBTQ teises arba tiesiog besitapatinantį su bendruomene. Pagal naująjį įstatymą buvo pradėtos kelios administracinės bylos, skirtos baudos ir trumpi areštai.

Po įsiveržimo į Ukrainą Kremlius dar labiau sustiprino konservatyvią retoriką ir vaizduoja karą kaip kovą su Vakarais ir jų liberaliomis vertybėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.