Izraelio teigimu, susilaikydamos per balsavimą JT, JAV „pakenkė“ karo pastangoms ir įkaitų paleidimui

Izraelis pirmadienį pareiškė, jog tai, kad JAV susilaikė per Jungtinėse Tautose vykusį balsavimą dėl paliaubų Gazoje, pakenks jo kovai su „Hamas“ bei pastangoms išvaduoti teroristų laikomus įkaitus.

Izraelio kariai.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Izraelio kariai.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 25, 2024, 9:28 PM, atnaujinta Mar 25, 2024, 9:29 PM

Nuo karo pradžios praėjus daugiau nei penkiems mėnesiams, JT Saugumo taryba pirmąkart pareikalavo „nedelsiant paskelbti paliaubas“. Pirmuosius rezoliucijos projektus vetavusios Izraelio sąjungininkės Jungtinės Valstijos balsavimo metu susilaikė.

„Akivaizdu, kad Jungtinės Valstijos visiškai pasitraukė nuo savo pozicijos, kurios Saugumo taryboje nuosekliai laikėsi nuo pat karo pradžios“, – pranešė Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu kanceliarija.

Pranešime taip pat nurodoma, kad B. Netanyahu atšaukė planus į Vašingtoną nusiųsti delegaciją, turėjusią dalyvauti konsultacijose dėl karinių operacijų Gazos Ruože ateities.

JT balsavimo rezultatai „kenkia tiek karo pastangoms, tiek pastangoms išvaduoti belaisvius“, – pranešė B. Netanyahu kanceliarija.

„Jie suteikia „Hamas“ vilties, kad tarptautinės bendruomenės spaudimas leis jiems sutikti su paliaubomis, nepaleidžiant pagrobtų mūsų piliečių.“

B. Netanyahu „vakar vakare aiškiai pasakė, kad jeigu JAV pasitrauks nuo savo principingos pozicijos, Izraelio delegacijos į JAV nesiųsime“, – nurodoma pranešime.

„Amerikiečiams pakeitus savo poziciją, ministras pirmininkas Netanyahu priėmė sprendimą, kad delegacija nevyks“, – pranešė kanceliarija.

JT rezoliucija raginama nedelsiant sudaryti paliaubas, po kurių prasidėtų „ilgalaikis, tvarus ugnies nutraukimas“ bei reikalaujama, kad „Hamas“ ir kiti smogikai paleistų per karą sukėlusį spalio 7 d. išpuolį pagrobtus įkaitus.

JAV prezidentas Joe Bidenas prašė, kad B. Netanyahu atsiųstų komandą konsultacijoms dėl Izraelio planų pradėti plataus masto Rafos miesto Gazoje puolimą – Vašingtonas šiems Izraelio planams prieštarauja.

Tarptautinė bendruomenė vis labiau baiminasi, kad, pradėjus sausumos puolimą pietiniame Gazos taške, ženkliai išaugtų civilių aukų skaičius, o humanitarinė krizė Palestinos teritorijoje taptų dar gilesnė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.