Lenkijos prezidentas vetavo įstatymo projektą, numatantį palengvinti prieigą prie skubiosios kontracepcijos

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda vetavo įstatymo projektą, numatantį leisti visiems vyresniems nei 15 metų asmenims gauti skubiosios kontracepcijos tablečių be recepto, penktadienį pranešė prezidento kanceliarija.

A. Duda.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
A. Duda.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 30, 2024, 9:16 AM, atnaujinta Mar 30, 2024, 9:18 AM

A. Duda atitinkamą projektą grąžino parlamento žemiesiems rūmams Seimui, motyvuodamas tuo, kad jis esą pažeidžia konstitucinę nuostatą dėl vaikų sveikatos apsaugos. Prezidento kanceliarija savo internetinėje svetainėje aiškino, kad „prezidentas, ypač įsiklausęs į tėvų balsus, negalėjo pritarti teisinėms priemonėms, suteikiančioms vaikams iki 18 metų prieigą prie kontracepcijai skirtų farmacijos produktų nedalyvaujant gydytojui ir atsisakant tėvų vaidmens bei atsakomybės“.

Pareiškime dėstoma, kad tuo metu, kai Seime vyko šio įstatymo projekto priėmimo procesas, nebuvo pateikta jokių įtikinamų argumentų, kurie pagrįstų galimybę leisti jaunesnėms nei 18 metų moterims gauti kontraceptinių vaistų be recepto. A. Duda nurodė, kad yra atviras sprendimams, numatantiems pritaikyti tą patį įstatymo projektą vyresnėms nei 18 metų moterims.

Vėliau penktadienį šį žingsnį platformoje „X“ pakomentavo šeimos ministrė Agnieszka Dziemianowicz-Bak. „Veto dėl skubiosios kontracepcijos yra pritarimas nepageidaujamiems 15-mečių nėštumams, – rašė ji. – Žalingas, žeidžiantis ir tiesiog kvailas sprendimas, bet, moterys ir merginos, nesijaudinkite – mes galime su tuo susitvarkyti.“

Premjeras Donaldas Tuskas „X“ tinkle taip pat pakomentavo A. Dudos veto. „Prezidentas nepasinaudojo galimybe apginti moteris. Įgyvendiname planą B“, – penktadienio popietę parašė jis.

Sveikatos apsaugos ministrė Izabela Leszczyna neseniai apibūdino minėtąjį planą B, jei būtų ištartas veto. Ji sakė, kad pokyčiai būtų įgyvendinami imantis su vaistininkais susijusio reguliavimo. Penktadienį interviu naujienų portalui Onet.pl ji aiškino, kad „vaistininkai galės išrašyti receptą ir parduoti moteriai tabletę konsultacijos pagrindu“.

Europos Parlamento (EP) vicepirmininkė, buvusi premjerė Ewa Kopacz penktadienį naujienų agentūrai PAP pareiškė, kad „Lenkijos moterys prezidentui už tai neatleis“.

Prieigą prie skubiosios kontracepcijos 2017 metais apribojo buvusi konservatyviosios partijos „Teisė ir teisingumas“ (PiS) vyriausybė. A. Duda yra PiS sąjungininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.