Turkijoje vyksta savivaldos rinkimai, didžiausias prizas – Stambulas

Sekmadienį Turkijoje prasidėjo savivaldos rinkimai, visų žvilgsniai nukreipti į varžybas dėl šalies ekonomikos centro Stambulo ir sostinės Ankaros.

Rinkimai Turkijoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Rinkimai Turkijoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 31, 2024, 9:05 AM, atnaujinta Mar 31, 2024, 9:07 AM

Balsavimas vyksta po praėjusių metų parlamento ir prezidento rinkimų, per kuriuos dabartinis prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pratęsė du dešimtmečius trunkantį savo valdymą. Balsavimas tokiuose pramonės centruose kaip Izmiras, Adana ir Bursa, be kita ko, padės įvertinti politinę nuotaiką ir R. T. Erdogano populiarumą krizės apimtoje šalyje.

Vienas svarbiausių susirėmimų vyksta Stambule. Pasaulietinės Respublikonų liaudies partijos (CHP) kandidatas ir dabartinis meras Ekremas Imamoglu siekia būti išrinktas dar vienai kadencijai. 2019 m. jis atėmė valdžią Stambule iš R. T. Erdogano valdančiosios AKP ir nutraukė 25 metus trukusį islamo konservatorių valdymą. Antroji E. Imamoglu pergalė leistų jam tapti svarbiausiu R. T. Erdogano varžovu per kitus prezidento rinkimus 2028 metais.

Apklausos rodo, kad vyks įtempta E. Imamoglu ir R. T. Erdogano sąjungininko Murato Kurumo, buvusio miestų planavimo ministro iš R. T. Erdogano partijos AKP, kova. Iš viso į merus pretenduoja 49 kandidatai.

Stambulas, 16 mln. gyventojų turintis didmiestis, ypač svarbus R. T. Erdoganui, ten prasidėjo prezidento politinis iškilimas. 1994 m. jis buvo išrinktas Stambulo meru, 2003 m. tapo šalies ministru pirmininku, 2014 m. – prezidentu. Kai jo kandidatas 2019 m. nedidele persvara pralaimėjo vietos rinkimus Stambule, R. T. Erdogano vyriausybė atšaukė balsavimą. Per pakartotinį balsavimą E. Imamoglu laimėjo dar didesne persvara, R. T. Erdoganui tai buvo didžiausias politinis pralaimėjimas.

Teisę balsuoti per rinkimus sekmadienį turi maždaug 61 mln. žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?