Rusija teigia suėmusi dar keturis asmenis, prisidėjusius prie išpuolių Maskvoje organizavimo

Rusijos saugumo tarnyba FSB pareiškė, kad keturi asmenys, suimti sekmadienį dėl sužlugdyto „teroristinio“ sąmokslo, parūpino pinigų ir ginklų praėjusį mėnesį įvykdytam mirtinam išpuoliui Maskvos koncertų salėje.

Teroristinio i<br>EPA-ELTA nuotr.
Teroristinio i<br>EPA-ELTA nuotr.
Į didžiulę „Krokus“ koncertų salę Pamaskvyje įsiveržę teroristai iš automatų šaltakraujiškai šaudė į žmones, paskui sukėlė dar daugiau aukų nusinešusį gaisrą.<br>„ZUMA Press“/„Scanpix“ nuotr.
Į didžiulę „Krokus“ koncertų salę Pamaskvyje įsiveržę teroristai iš automatų šaltakraujiškai šaudė į žmones, paskui sukėlė dar daugiau aukų nusinešusį gaisrą.<br>„ZUMA Press“/„Scanpix“ nuotr.
Rusijoje sulaikytas<br>ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Rusijoje sulaikytas<br>ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 1, 2024, 3:16 PM

Daugiau kaip 140 žmonių žuvo, kai kovo 22 dieną ginkluoti užpuolikai įsiveržė į „Crocus City Hall“ salę ir ją padegė – tai buvo daugiausiai aukų pareikalavęs išpuolis Rusijoje per pastaruosius du dešimtmečius.

FSB pirmadienį paskelbtame pareiškime nurodė, kad diena anksčiau pietiniame Dagestano regione suėmė keturių asmenų grupę, kuri „tiesiogiai dalyvavo finansuojant ir aprūpinant teroristinėmis priemonėmis kovo 22 dienos teroro akto Maskvos „Crocus City Hall“ salėje vykdytojus“.

Sekmadienį Rusijos nacionalinis kovos su terorizmu komitetas pranešė, kad sulaikė tris asmenis, kurie „planavo įvykdyti eilę teroristinių nusikaltimų“.

FSB pirmadienį pranešė, kad per operaciją regiono sostinėje Machačkaloje ir netoliese esančiame Kaspijsko mieste buvo sulaikyti keturi užsienio piliečiai.

Naujienų agentūra „Interfax“ citavo FSB vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip vienas iš sulaikytų vyrų sako: „Aš nugabenau ginklų jiems, tiems vaikinams, kurie užpuolė „Crocus City Hall“. Aš nugabenau jiems ginklų iš Machačkalos“.

Rusijos valdžios institucijos anksčiau paskelbė apie 12 žmonių, jų teigimu, susijusių su šiuo išpuoliu, suėmimą, įskaitant keturis įtariamus ginkluotus asmenis, kurie buvo įvardyti kaip Tadžikistano piliečiai.

„Islamo valstybė“ (IV) prisiėmė atsakomybę už šias žudynes, kurios, jos teigimu, yra pačios žiauriausios, kada nors įvykdytos Europos teritorijoje, nors prezidentas Vladimiras Putinas kalbėjo apie Ukrainos ir Vakarų sąsajas.

Kyjivas ir Vakarai ne kartą neigė, kad yra kaip nors susiję, ir kaltino Maskvą, kad ji „naudojasi“ šia tragedija.

Dagestanas yra musulmonų daugumos gyvenamas regionas Rusijos pietų Kaukaze.

FSB sulaukė kritikos dėl to, kad nesugebėjo užkirsti kelio išpuoliui, nors JAV žvalgybos bendruomenė privačiai ir viešai perspėjo, kad „ekstremistai“ planuoja išpuolį per „didelius susibūrimus“ Maskvoje.

Agentūra reguliariai skelbia žlugdanti tariamas „teroristų grupuotes“, tačiau pastaraisiais mėnesiais daugiausia skelbė apie, jos teigimu, proukrainietiškų diversantų, planavusių išpuolius prieš Rusijos karinius objektus ir infrastruktūrą, areštus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?