Haityje gaujos vėl susirėmė su policija

Didžiąją Haičio sostinės Port o Prenso kontroliuojančios gaujos pirmadienį surengė naują išpuolį ir miesto centre susirėmė su policija.

Haityje gaujos vėl susirėmė su policija.<br>EPA-ELTA nuotr.
Haityje gaujos vėl susirėmė su policija.<br>EPA-ELTA nuotr.
Haityje gaujos vėl susirėmė su policija.<br>EPA-ELTA nuotr.
Haityje gaujos vėl susirėmė su policija.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 2, 2024, 10:11 AM

Vietos gyventojų teigimu, susišaudymas įvyko Šamp de Marso – didžiulio viešo parko netoli senosios prezidentų rezidencijos – Nacionalinių rūmų rajone.

„Miami Herald“ pranešė, kad per susirėmimą sužeisti mažiausiai keturi policijos pareigūnai.

Po to, kai 2021 m. buvo nužudytas Jovenelis Moise, Haityje nėra nei prezidento, nei parlamento. Paskutiniai rinkimai šalyje įvyko 2016 m.

Haitį jau dešimtmečiais kamuoja skurdas, stichinės nelaimės, politinis nestabilumas ir gaujų karai.

Vasario gale galingos Haičio nusikaltėlių gaujos suvienijo pajėgas ir užpuolė policijos nuovadas, kalėjimus, oro uostą ir jūrų uostą, siekdamos nušalinti ministrą pirmininką Arielį Henry.

Nebūdamas nei išrinktas, nei populiarus, A. Henry kovo 11 d. pranešė atsistatydinsiantis, kad jo vietą galėtų užimti vadinamoji laikinoji taryba.

Tačiau, praėjus trims savaitėms, jokia taryba taip ir suformuota nebuvo ir dirbti nepradėjo, kilus nesutarimams tarp politinių parijų ir kitų naują ministrą pirmininką išrinkti turinčių suinteresuotųjų asmenų bei abejojant, ar tokia taryba apskritai yra teisėta.

Pirmadienį paskelbtame pranešime A. Henry kanceliarija nurodė, kad taryba suformuota nebuvo, nes toks organas nėra numatytas Haičio konstitucijoje.

Pranešime teigiama, kad A. Henry konsultuojasi su CARICOM – regionine Karibų organizacija, atsakinga už šį skubaus valdžios perdavimo procesą.

Tuo tarpu gaujos nesiliauja smurtavusios, o šalies gyventojai patiria sunkią humanitarinę krizę – jiems labai trūksta maisto, medikamentų ir kitų būtinųjų priemonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: UŽT komentarai apie pokyčius ūkio sektoriuje, darbo rinkoje