„Amnesty International“: pernai Irane smarkiai išaugo egzekucijų skaičius

„Amnesty International“ (AI) duomenimis, pernai Irane mirties bausmė įvykdyta 853 asmenims – daugiausiai nuo 2015 m. Egzekucijų skaičius šalyje 2023 m. buvo proc. 48 proc. didesnis nei 2022-aisiais, sakoma žmogaus teisių organizacijos pranešime.

Iranas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Iranas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 4, 2024, 9:17 AM

Daugiau kaip pusė pernai įvykdytų egzekucijų susiję su narkotikų nusikaltimais. Žmogaus teisių aktyvistai, be to, kritikuoja, kad tarp asmenų, kuriems įvykdyta mirties bausmė, yra daug beludžių mažumos atstovų.

Pasak „Amnesty International“, Irane mirties bausmė skiriama už daugybę nusikaltimų, įskaitant finansinius nusikaltimus, prievartavimą ir ginkluotą plėšimą. Islamo Respublikai mirties bausmės taikymas yra ir kovos su narkotikais politikos priemonė. Irane egzekucija paprastai įvykdoma pakariant.

Pernai tarptautinį pasipiktinimą pirmiausiai sukėlė egzekucijos žmonių, dalyvavusių demonstracijose po kurdės Jinos Mahsos Amini mirties 2022 m. AI duomenimis, praėjusiais metais dėl to mirties bausmė įvykdyta šešiems vyrams. Dar mažiausiai septyni asmenys yra nuteisti mirti.

Irano institucijos vis dažniau taiko mirties bausmę po masinių protestų, „kad sukeltų gyventojams baimę ir siaubą ir sustiprintų valdžią“. Teismams, be to, trūksta nepriklausomumo.

Žmogaus teisių aktyvistai daug metų kritikuoja mirties bausmės skyrimą Irane. Oficialių egzekucijų skaičių nėra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.