JAV iždo sekretorė: Jungtinės Valstijos ir Kinija privalo palaikyti tiesioginį ir atvirą ryšį

JAV iždo sekretorė Janet Yellen sekmadienį pareiškė, kad Jungtinių Valstijų ir Kinijos santykiai gali pasistūmėti pirmyn tik per tiesioginį ir atvirą bendravimą. Taip pareigūnė kalbėjo susitikime su Kinijos premjeru Li Qiangu, kuriuo prasidėjo dvi dienas Pekine numatytos aukšto lygio derybas.

JAV iždo sekretorė Janet Yellen ir Kinijos premjeras Li Qiangas.<br>EPA-ELTA nuotr.
JAV iždo sekretorė Janet Yellen ir Kinijos premjeras Li Qiangas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 7, 2024, 8:58 AM

J. Yellen į Kinijos sostinę iš pietinio Guangdžou miesto atvyko šeštadienio vakarą. Prieš tai ji turėjo kelis susitikimus, tarp kurių – ir kelias valandas trukusios diskusijas su Kinijos kolega vicepremjeru He Lifengu.

Kreipdamasis į J. Yellen Kinijos premjeras teigė, kad „Kinija nuoširdžiai tikisi, jog šalys bus partnerės, o ne priešininkės“.

Šalys susitarė surengti derybas dėl subalansuoto augimo darbo grupės formatu, kad pareigūnai galėtų aptarti didžiausią JAV susirūpinimą keliantį klausimą dėl „perteklinių pajėgumų“. Kinijos vyriausybės parama pramonei skatina gamybos pajėgumus, tačiau kyla rizika, kad produktai į pasaulinę rinką bus eksportuojami mažesnėmis kainomis, numušant tarptautinių konkurentų kainas.

Vašingtonas ypač susirūpinęs dėl šio reiškinio naujose pramonės sektoriuose, pavyzdžiui, elektrinių transporto priemonių ir saulės energijos.

JAV iždo sekretorė J. Yellen lankosi Kinijoje antrą kartą, dar nepraėjus metams nuo pirmojo vizito.

„Nors turime dar daug nuveikti, manau, kad per pastaruosius metus mūsų dvišaliai santykiai tapo stabilesni“, – savo įžanginėje kalboje sakė JAV pareigūnė.

Pasak JAV iždo departamento vadovės, užuot ignoravus skirtumus, reikia „suprasti, kad pažangą galime daryti tik tada, jei tiesiogiai ir atvirai bendrausime vieni su kitais“.

J. Yellen pridūrė, kad abi valstybės – didžiausios pasaulio ekonomikos – privalo „atsakingai elgtis su savo sudėtingu santykiu“ ir parodyti lyderystę sprendžiant pasaulinius iššūkius.

Susitikimuose su vicepremjeru H. Lifengu J. Yellen perspėjo Kinijos įmones neremti Rusijos karo Ukrainoje, įskaitant Maskvos gynybos pramonės bazę, ir įspėjo dėl „rimtų pasekmių“.

Sekmadienį J. Yellen taip pat susitiks su miesto meru Yin Yongu ir Kinijos finansų ministru Lan Fo‘anu.

Pirmadienį suplanuoti jos susitikimai su buvusiu vicepremjeru Liu He ir centrinio banko vadovu Pan Gongsheng’u.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.