Airijoje bus siūloma pripažinti Palestinos valstybingumą

Airijoje bus pasiūlyta pripažinti Palestinos valstybę, antradienį Dubline pareiškė airių užsienio reikalų ministras Michealas Martinas.

Palestinos vėliava.<br>EPA-ELTA asociatyvi nuotr.
Palestinos vėliava.<br>EPA-ELTA asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 10, 2024, 8:47 AM

M. Martinas sakė, kad pateiks vyriausybei oficialų siūlymą dėl Palestinos valstybės pripažinimo, kai baigsis „platesnės tarptautinės diskusijos“.

„Neabejokite – Palestinos valstybė bus pripažinta“, – per kalbą Airijos parlamente tvirtino jis.

Ministras pridūrė, kad „nebėra įtikima ar pagrįsta“ atidėlioti pripažinimą.

M. Martinas kiek vėliau vietos naujienų portalui „The Journal“ teigė, kad oficialus siūlymas bus pateiktas „per artimiausias pora savaičių“. Airijos diplomatijos vadovas pažymėjo, kad pastarąjį pusmetį jis diskutuoja apie pripažinimą su kitomis taikos iniciatyvose dalyvaujančiomis šalimis.

Praėjusį mėnesį Ispanijos, Airijos, Slovakijos ir Maltos lyderiai bendrame pareiškime nurodė, kad yra pasirengę pripažinti Palestinos valstybingumą.

Airija jau kurį laiką sako, kad iš principo neprieštarauja oficialiam Palestinos valstybės pripažinimui, jei tai būtų naudinga taikos procesui Artimuosiuose Rytuose.

Tačiau Gazos Ruože kilęs karas suteikė šiam klausimui naują postūmį.

Karą sukėlė spalio 7 d. „Hamas“ smogikų surengta ataka prieš Izraelį, per kurią, izraeliečių duomenimis, žuvo 1 170 žmonių. Reaguodamas į šį išpuolį, Izraelis inicijavo atsakomąją kampaniją – anot Sveikatos apsaugos ministerijos „Hamas“ valdomame Gazos Ruože, per ją šioje palestiniečių teritorijoje iki šiol žuvo mažiausiai 33 360 žmonių.

„Neabejoju, kad buvo įvykdyta karo nusikaltimų, ir aš smerkiu besitęsiantį Gazos Ruožo gyventojų bombardavimą“, – sakė M. Martinas. Pasak jo, valstybingumo pripažinimas „galėtų būti paskata padėti Gazos Ruožo ir Vakarų Kranto gyventojams ir pastūmėti į priekį arabų vadovaujamą taikos iniciatyvą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste