Xi Jinpingas priėmė prokinišką buvusį Taivano prezidentą

Tvyrant didelei įtampai tarp Pekino ir Taipėjaus, Kinijos vadovas Xi Jinpingas priėmė buvusį, prokinišką Taivano prezidentą Ma Ying-jeou. Jųdviejų susitikimas įvyko trečiadienį, baigiantis ginčytinai svečio kelionei po Liaudies Respubliką. Žmonės Taivane turėtų priešintis nepriklausomybės siekiams ir kišimuisi iš išorės, susitikime pažymėjo Xi Jinpingas. Istorinės susivienijimo tendencijos, anot jo, neįmanoma sustabdyti.

Kinijos vadovas Xi Jinpingas priėmė buvusį, prokinišką Taivano prezidentą Ma Ying-jeou.<br>AP/Scanpix nuotr.
Kinijos vadovas Xi Jinpingas priėmė buvusį, prokinišką Taivano prezidentą Ma Ying-jeou.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 10, 2024, 4:06 PM

Ma Ying-jeou padėkojo Kinijos vadovui už priėmimą ir pasisakė už stabilumą tarp Kinijos ir Taivano. Be to, buvęs prezidentas įspėjo dėl konflikto padarinių ir pabrėžė savo požiūrį, kad žmonės abiejose Taivano sąsiaurio pusėse, nepaisant skirtingų sistemų, priklauso vienai Kinijos tautai.

Taivane šis buvusio prezidento vizitas buvo įvertintas kritiškai. Ma Ying-jeou nepabrėžė, kad žmonės Taivane nori išlaikyti savo suverenumą ir savo laisvas institucijas, kritikavo Taivano institucija, atsakinga už reikalus su žemynine Kinija. Kinijos Komunistų partija kariniu bauginimu ir ekonomine prievarta siekia primesti salai savo „vienos Kinijos“ koncepciją, teigiama toliau pranešime.

Ma Ying-jeou, priklausantis opozicinei, Pekinui draugiškai „Kuomintang“ partijai, nuo 2008 iki 2016 metų buvo Taivano prezidentas. Apsilankymu Kinijoje jis pademonstravo savo artumą galingai kaimynei. Ma Ying-jeou jau 2023 m. lankėsi Kinijoje ir tapo pirmuoju buvusiu šalies prezidentu, vykusiu į tokią kelionę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste