Lenkijos parlamentas pradeda ilgai lauktas diskusijas dėl abortų

Lenkijos parlamentas ketvirtadienį pradės ilgai lauktas diskusijas dėl abortų įstatymų liberalizavimo šioje katalikiškoje šalyje.

 Protestas Lenkijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Protestas Lenkijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 11, 2024, 11:40 AM

Kuo jos baigsis, neaišku, nes valdančiojoje koalicijoje esama susiskaldymo.

Moterų teisės buvo apribotos per aštuonerius metus trukusį ankstesnės dešiniojo sparno Lenkijos vyriausybės valdymą. Sugriežtinus jau ir taip griežtus abortų teisės aktus, visoje šalyje kilo masinės demonstracijos. 38 mln. gyventojų turinčioje Lenkijoje galioja vieni griežčiausių abortų įstatymų visoje Europos Sąjungoje (ES) – šias procedūras leidžiama atlikti tik tokiais atvejais, jei nėštumas yra seksualinės prievartos ar kraujomaišos rezultatas arba kyla pavojus motinos gyvybei ar sveikatai.

Po pernai spalį įvykusių rinkimų buvo suformuota proeuropietiška vyriausybė, kurią sudaro premjero Donaldo Tusko liberali „Piliečių koalicija“, krikščionių konservatorių partija „Trečias kelias“ bei kairysis aljansas „Kairė“. D. Tusko partija ir „Kairė“ yra pažadėjusios legalizuoti abortus, tačiau kiti koalicijos nariai yra susiskaldę. Parlamente jau kelis mėnesius stringa didesnes reprodukcines teises numatantys įstatymai, o tai sukėlė daugybės moterų ir teisių gynimo grupių nusivylimą ir pyktį.

Ketvirtadienio popietę turėtų prasidėti šešias valandas truksiančios diskusijos dėl D. Tusko „Piliečių koalicijos“ pateikto įstatymo projekto, numatančio legalizuoti abortus iki 12-os nėštumo savaitės, ir dar trijų siūlymų, kuriuos pateikė koalicijos partneriai.

Tačiau rezultatas nėra aiškus, nes kai kurie koalicijos įstatymų leidėjai nenori išreikšti paramos penktadienį numatytame balsavime.

Net jei parlamentas pritartų šioms reformoms, jas vis tiek dar turėtų pasirašyti prezidentas Andrzejus Duda. Kadangi jis yra opozicinės konservatyviosios partijos PiS sąjungininkas, tai yra mažai tikėtina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.