Mianmaro chuntos pajėgos prarado svarbaus miesto Tailando pasienyje kontrolę

Krizės krečiamo Mianmaro sukilėlių grupuotės, kaip pranešama, užėmė svarbų prekybos miestą Miavadį pasienyje su Tailandu.

Mianmaro pajėgos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Mianmaro pajėgos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-04-11 14:49

Ankstų ketvirtadienio rytą revoliucinis aljansas, vadovaujamas Karenų nacionalinio išsivadavimo armijos (KNLA) ginkluotojo sparno, užėmė paskutinį karinį garnizoną mieste, sakoma feisbuke paskelbtame KNLA pareiškime.

Vietos žiniasklaida ir liudininkai patvirtino šį pranešimą.

„Situacija šiuo metu nėra labai aiški, tačiau KNLA pajėgos užėmė paskutinį karinį postą Miavadžio mieste, o kariai bėga iš stovyklos“, – agentūrai dpa sakė sukilėlių aljanso narys.

Pasak jo, kariuomenei sunku sustiprinti karines pajėgas Miavadyje, nes yra tik vienas didelis privažiavimo kelias, kurį stebi sukilėliai.

Sukilėlių aljansas teigė, kad dėl to ši teritorija bet kuriuo metu gali tapti oro antskrydžių taikiniu. „Todėl gyventojams patariama būti atsargiems ir likti saugiose vietose“, – įspėjo KNLA.

KNLA yra Karenų nacionalinės sąjungos, seniausios sukilėlių grupuotės daugiatautėje Mianmaro valstybėje, ginkluotasis sparnas. Grupuotė jau daugiau kaip 70 metų kovoja už laisvę ir nuo 2021 metų vasario perversmo suteikė apsaugą daugeliui šalies vidaus pabėgėlių.

„Girdėjome, kad chuntos kariai prašo Tailando valdžios institucijų suteikti jiems apsaugą Tailande“, – sakė Tailando pusėje esančio Mae Soto gyventojas. Abi gyvenvietes jungia tiltai per Moei upę.

Palei upę dislokuota Tailando kariuomenė su daugybe šarvuočių ir sustiprintu apsaugos personalu.

Mianmaro generolams tai dar vienas skaudus smūgis po to, kai vos prieš kelias dienas Kačino nepriklausomybės armijos (KIA) sukilėliai perėmė miestą pasienyje su Kinija.

Miavadis laikomas vienu svarbiausių prekybos punktų tarp Mianmaro ir Tailando. Daug jo gyventojų pabėgo į Mae Sotą.

Tailando užsienio reikalų ministras Parnpree Bahiddha-nukara neseniai pareiškė, kad jo šalis pasirengusi priimti 100 000 pabėgėlių iš Mianmaro.

Nuo tada, kai 2021 metų vasarį buvo nuversta demokratiškai išrinkta vyriausybė, Mianmaras skendi chaose ir smurte. Karinė chunta, kuri tuo metu nušalino ir sulaikė vyriausybės vadovę Aung San Suu Kyi, patiria vis didesnį spaudimą.

Praėjusios savaitės pabaigoje sukilėliai jau buvo padarę didelių nuostolių kariuomenei Miavadyje. Nuo antradienio prasidėjo naujos įnirtingos kovos. Kariuomenė atsakė oro antskrydžiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.