Dėl „rusiško įstatymo“ Sakartvelo parlamente kilo muštynės

Pirmadienį Sakartvelo parlamente kilo muštynės dėl vyriausybės atnaujinto prieštaringai vertinamo „užsienio įtakos“ įstatymo projekto, pasak kritikų, labai panašaus į represinius Rusijos įstatymus, naudojamus disidentams nutildyti ir įbauginti.

Sakartvelas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Sakartvelas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Sakartvelas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Sakartvelas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Sakartvelas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Sakartvelas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 15, 2024, 8:14 PM

Valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“ atgaivino pasiūlymą anksčiau šį mėnesį, nors prieš metus dėl masinių protestų buvo priversta jo atsisakyti.

Vaizdo įraše iš parlamento posėdžio buvo matyti, kaip opozicijos parlamentaras trenkia į galvą valdančiosios partijos įstatymų leidėjui Mamukai Mdinaradzei. Kilus muštynėms, tiesioginė transliacija buvo nutraukta.

Parlamentarai susipešė kartvelams prie parlamento protestuojant prieš siūlomą įstatymą, jų teigimu, kenkiantį Sakartvelo siekiui įstoti į Europos Sąjungą (ES). „Sakartvelo svajonė“ neigia, kad įstatymas nusižiūrėtas nuo Rusijos, vyriausybės vadovas Iraklis Kobachidzė tikina, kad naujasis įstatymas skirtas tik Sakartvelo interesams apginti bei „atitinka visus teisinius principus ir pagrindines teises“.

Buvusi sovietinė respublika nuo gruodžio mėnesio yra oficiali kandidatė į ES. Blokas ne kartą įspėjo, kad toks įstatymas neturi būti priimtas.

Rusijos įstatymas nukreiptas į žmones, už savo darbą gaunančius finansavimą iš užsienio, jie vadinami „užsienio agentais“. Įstatymas pirmiausia skirtas apsunkinti gyvenimą vyriausybės oponentams. Daugelis projektų Sakartvele priklauso nuo užsienio finansavimo, naujojo įstatymo priešininkai kaltina vyriausybę bandymu susilpninti provakarietiškas jėgas.

Prie parlamento rūmų Sakartvelo sostinėje pirmadienį susirinkę šimtai žmonių išskleidė didžiulę ES vėliavą ir skandavo: „Ne rusiškam įstatymui“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.