E. Macronas: „Mūsų Europa šiandien yra mirtinga ir gali mirti“

„Per ateinantį dešimtmetį... kyla didžiulė rizika, kad (Europa) susilpnės ar net išnyks“, – pažymėjo jis Paryžiaus Sorbonos universitete sakydamas kalbą, kuri, daugelio apžvalgininkų teigimu, tapo ir prezidento Europos ateities vizijos atskleidmu.

 E. Macronas.<br> EPA/ELTA nuotr.
 E. Macronas.<br> EPA/ELTA nuotr.
 E. Macronas.<br> EPA/ELTA nuotr.
 E. Macronas.<br> EPA/ELTA nuotr.
 E. Macronas.<br> EPA/ELTA nuotr.
 E. Macronas.<br> EPA/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 25, 2024, 1:35 PM, atnaujinta Apr 25, 2024, 2:13 PM

Jis paragino Europą išsivaduoti iš „strateginės mažumos“, dėl kurios ji tapo pernelyg priklausoma nuo Rusijos energijos išteklių ir Jungtinių Valstijų saugumo.

Rusijos elgesį po įsiveržimo į Ukrainą jis apibūdino kaip „nevaržomą“ ir patikino, kad nebeaišku, kur yra Maskvos „ribos“.

Prancūzijos lyderis pakartojo, kad Europos saugumui būtina „būtina sąlyga“ yra siekis, „kad Rusija nelaimėtų agresijos karo Ukrainoje“.

„Turime sukurti šią strateginę patikimos Europos gynybos koncepciją“, – rėžė E. Macronas ir pridūrė, kad Europa negali būti Jungtinių Valstijų vasale.

Jis perspėjo, kad Europa „nėra apsiginklavusi nuo grėsmių, su kuriomis susiduriame“ pasaulyje, kur „pasikeitė žaidimo taisyklės“.

Jis sakė, kad artimiausiais mėnesiais paprašys Europos partnerių pateikti pasiūlymų, ir pridūrė, kad Europai taip pat reikia savo pajėgumų kibernetinio saugumo srityje.

E. Macronas sakė, kad perkant karinę įrangą pirmenybė turėtų būti teikiama Europos tiekėjams, ir pritarė idėjai, kad šioms pastangoms finansuoti būtų suteikta Europos paskola.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.