Pasinaudojo Pirmojo pasaulinio karo taktika: Ukrainos šaulys iš lėktuvo numušė Rusijos droną „Orlan“

Ukrainos šaulys iš sraigtinio lėktuvo numušė Rusijos droną „Orlan“. Šis būdas sudėtingas, bet pigus, rašo portalas „Unian“, remdamasis portalo „Forbes“ informacija.

Ukraina numušė Rusijos droną.<br>lrytas.lt koliažas.
Ukraina numušė Rusijos droną.<br>lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 29, 2024, 12:07 PM, atnaujinta Apr 29, 2024, 12:09 PM

Kaip rašo „Forbes“, į mūšio lauką sugrįžo lėta Pirmojo pasaulinio karo oro mūšių taktika. Tada propeleriniai lėktuvai neturėjo priekinių kulkosvaidžių. Todėl pilotai, o dar dažniau antrieji pilotai, į priešo lėktuvus taikėsi pistoletais arba šautuvais.

Praėjus daugiau nei šimtmečiui, vėl pradėta šaudyti iš šaulių ginklų iš sraigtinių lėktuvų galinių sėdynių. Praėjusią savaitę Ukrainos savanorių skraidymo klubui priklausančiu 1970-ųjų metų stiliaus mokomuoju lėktuvu Jak-52 šaulys virš pietų Ukrainos įsitraukė į mūšį su rusišku dronu „Orlan“ ir numušė 100 000 JAV dolerių kainuojantį droną.

„Tai ne pirmas kartas, kai Pirmojo pasaulinio karo taktika ir technologijos atkuriamos Ukrainos fronte. Grįžta tranšėjų karas. Taip pat „tankai-vėžliai“ ir „Maxim“ kulkosvaidžiai. Tačiau oro mūšis „šaulys prieš droną“ gali būti dramatiškiausias šiuolaikinio karo pavyzdys, vykstantis žiauriomis Ukrainos konflikto sąlygomis“, – rašoma leidinyje.

Ataka buvo filmuojama nuo žemės ir iš oro. Vaizdo įraše matyti, kaip 1,5 tonos sveriantis orlaivis apskrenda aplink „Orlan“ droną, pasigirsta šūviai ir apgadintas dronas automatiškai išskleidžia parašiutą.

Lengvieji varikliniai orlaiviai su šauliais yra akivaizdus pasirinkimas kovai su lėtais dronais, taip sutaupant daug pinigų. Kulkosvaidis sraigtasparnio ar lėktuvo gale taip pat padeda sutaupyti vertingų oro gynybos raketų.

„Išleisti daug tūkstančių (jei ne milijonus) dolerių vienai raketai sunaikinti nebrangų bepilotį orlaivį yra ekonomiškai nuostolinga“, – rašė JAV karo akademijos Niujorke Kariuomenės kibernetinio instituto direktoriaus pavaduotojas Paulas Maxwellas.

Ukrainiečiams ypač svarbu išsaugoti geriausią priešlėktuvinės gynybos amuniciją, kadangi karas tęsiasi jau trečius metus. Daugumą raketų Ukraina vis dar gauna iš savo užsienio sąjungininkų, o dėl šešių mėnesių pertraukos, kai JAV nutraukė jų tiekimą, raketų atsargos šiuo metu yra itin mažos.

Tačiau pigi kovos su dronais taktika nebūtinai yra paprasta. Prisiminkime vieną iš pirmųjų oro mūšių virš Europos fronto linijos Pirmojo pasaulinio karo metais.

„Susidūrėme su vokiečių lėktuvu, skrendančiu maždaug tokiame pačiame aukštyje kaip ir mes ir tokiu pat greičiu, todėl negalėjome priartėti arčiau nei 600 metrų", – prisiminė Karališkojo oro korpuso pilotas Archibaldas Jamesas.

„Nusitaikiau savo tarnybinį šautuvą 600 metrų atstumu ir paleidau šešis šūvius. Tai buvo apgailėtina. Akivaizdu, kad visai nepataikiau. Nebuvo jokių abejonių, kad buvau per toli. Tuo metu neturėjome supratimo, kokiu artimu atstumu reikia šaudyti, kad apskritai būtų koks nors poveikis“, – prisiminė A. Jamesas.

Kitaip tariant, norėdamas nušauti droną iš lėktuvo galo, pilotas turi priartėti labai arti, o šaulys turi būti itin taiklus.

Parengta pagal „Unian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: atakos Charkive ir naujas Rusijos gynybos ministras