Turkija stabdo prekybą su Izraeliu

Dėl Izraelio veiksmų Gazos Ruože Turkija stabdo visų su Izraeliu susijusių prekių eksportą ir importą. Tai ketvirtadienio vakarą tinkle X pranešė Turkijos prekybos ministerija. Naujosios priemonės bus griežtai įgyvendinamos, kol Izraelio vyriausybė leis nepertraukiamą humanitarinės pagalbos tiekimą į Gazą, sakoma pranešime.

Izraelis ir Turkija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Izraelis ir Turkija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 3, 2024, 8:34 AM, atnaujinta May 3, 2024, 8:37 AM

Tai gali dar labiau paaštrinti ir taip didelę įtampą tarp šalių. Turkija jau balandžio pradžioje įvedė eksporto ribojimus tam tikroms prekėms, kuriomis prekiaujama su Izraeliu.

Izraelio užsienio reikalų ministras Israelis Katzas neslėpė pasipiktinimo Turkijos sprendimu. „Erdoganas laužo susitarimus, blokuodamas uostus Izraelio importui ir eksportui, – rašė jis tinkle X. – Taip elgiasi diktatorius, nepaisantis turkų tautos ir verslininkų interesų“. Be to, Ankara esą ignoruoja tarptautinius prekybos susitarimus.

Izraelis, pasak I. Katzo, sieks alternatyvų prekybai su Turkija – pasitelkdamas vietos produkciją ir importą iš kitų šalių. „Izraelio ekonomika dėl to taps stipri ir drąsi“, – pažymėjo ministras.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas ne kartą aštriai kritikavo Izraelio karinę operaciją Gazos Ruože ir kaltino Izraelį vykdant „genocidą“ prieš palestiniečius.

Prekybos tarp Izraelio ir Turkijos vertė 2023 m. siekė 6,8 mlrd. dolerių – 76 proc. šios sumos teko turkų eksportui, pranešė agentūra „Bloomberg“, remdamasi Turkijos statistikos tarnyba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.