Kim Jong Unas pagerbė mirusį Šiaurės Korėjos propagandistą ir asmenybės kulto sumanytoją: lygino su J. Goebbelsu

Trečiadienį valstybinė žiniasklaida pranešė, kad mirė buvęs Šiaurės Korėjos propagandos vadovas, laikomas valdančiąją Kimų dinastiją supančio asmenybės kulto sumanytoju, šalies lyderis Kim Jong Unas nusifotografavo prie jo karsto.

Kim Jong Unas pagerbė mirusį Šiaurės Korėjos propagandistą ir asmenybės kulto sumanytoją Kim Ki Namą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kim Jong Unas pagerbė mirusį Šiaurės Korėjos propagandistą ir asmenybės kulto sumanytoją Kim Ki Namą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 8, 2024, 11:42 AM, atnaujinta May 8, 2024, 11:50 AM

Kim Ki Namas mirė antradienį dėl senatvės ir „daugelio organų disfunkcijos“, nuo 2022 m. jis buvo gydomas ligoninėje, pranešė valstybinė Šiaurės Korėjos naujienų agentūra KCNA. Jam buvo 94 metai.

Ankstų trečiadienio rytą Kim Jong Unas apsilankė laidotuvių salėje ir tyliai pagerbė velionį bei apžvelgė karstą su „karčiu sielvartu dėl revoliucionieriaus veterano, be galo ištikimo“ režimui, netekties, pranešė KCNA ir pridūrė, kad prie velionio karsto buvo padėtas vainikas nuo Kim Jong Uno.

Labiausiai Kim Ki Namas buvo žinomas kaip svarbaus Šiaurės Korėjos propagandos departamento vadovas. Praėjusio amžiaus aštuntąjį dešimtmetį jis vadovavo oficialiam Pchenjano ruporui – laikraščiui „Rodong Sinmun“, teigia Šiaurės Korėja.

Jis laikomas Kimų dinastijos kulto sumanytoju, Pchenjano valstybinė žiniasklaida trečiadienį apibūdino jį kaip „mūsų partijos ir revoliucijos veteraną, didelio prestižo teoretiką ir iškilų politinį veikėją“.

„Rodong Sinmun“ paskelbtoje nuotraukoje matyti, kaip tamsią eilutę vilkintis Kim Jong Unas atiduoda pagarbą kartu su aukšto rango partijos ir kariuomenės pareigūnais prie gėlėmis išpuoštos pakylos. Kitoje nuotraukoje Kim Jong Unas matomas nusilenkiantis prie karsto, kariškas uniformas vilkintys asmenys groja muzikos instrumentais, įskaitant saksofonus.

Jau trys Kim Il Sungo pradėtos Kimų dinastijos kartos geležiniu kumščiu valdo nuskurdusią izoliuotą šalį, kurioje puoselėjamas visuotinis asmenybės kultas.

2015 m. valstybinės žiniasklaidos paskelbtuose vaizduose tuo metu 80 metų Kim Ki Namas buvo matomas uoliai kažką užsirašantis priešais daugiau nei 50 metų jaunesnį Kim Jong Uną.

Šiaurės Korėjos Goebbelsas

Kim Ki Namas „yra Paulo Josepho Goebbelso atitikmuo Šiaurės Korėjoje“, naujienų agentūrai AFP sakė Ahn Chan-ilas, tyrėju tapęs dezertyras, vadovaujantis Pasaulio Šiaurės Korėjos tyrimų institutui, palyginęs Kim Ki Namą su liūdnai pagarsėjusiu svarbiausiu nacių propagandistu. Jo teigimu, visa Kimų dinastijos propagandos ir agitacijos strategija gimė Kim Ki Namo galvoje.

Praėjusio dešimtmečio pabaigoje šio svarbiausio propagandisto vaidmuo galiausiai buvo perduotas įtakingai Kim Jong Uno seseriai Kim Yo Jong. Seulo teigimu, ji tapo aukšto rango veikėja propagandos skyriuje 2018 metais.

2005 m. Kim Ki Namas vadovavo Šiaurės Korėjos delegacijai, kuri lankėsi Pietų Korėjos nacionalinėse kapinėse ir pagerbė per Korėjos karą žuvusius karius. Tuo metu abiejų Korėjų santykiai buvo geresni. 2009 m. jis vadovavo Šiaurės Korėjos delegacijai, atvykusiai į Pietų Korėją dalyvauti buvusio prezidento Kim Dae-jungo laidotuvėse. Šis savo ruožtu 2000 m. su istoriniu vizitu lankėsi Pchenjane, susitiko su Kim Jong Ilu, dabartinio lyderio Kim Jong Uno pirmtaku ir tėvu. Per vizitą Seule 2009 m. Kim Ki Namas susitiko su tuometiniu Seulo prezidentu Lee Myung-baku.

Pastaruoju metu abiejų Korėjų santykiai yra kaip niekada blogi, Pchenjanas paskelbė Seulą „didžiausiu savo priešu“. Seulo Šiaurės Korėjos studijų universiteto prezidentas Yang Moo-jinas apgailestavo, kad po Kim Ki Namo mirties Pchenjanas neužsiminė apie jo pastangas bendradarbiauti, tai rodo dabartinę abiejų Korėjų santykių būklę, kuriai būdinga konfrontacija ir konfliktai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.