Egiptas: „Hamas“ ir Izraelis turi pademonstruoti „lankstumą“, kad sudarytų susitarimą dėl paliaubų

Egiptas, remiantis penktadienį išplatintu užsienio reikalų ministerijos pranešimu, pareiškė, kad „Hamas“ ir Izraelis turi pademonstruoti „lankstumą“, jei nori sudaryti susitarimą dėl paliaubų ir įkaitų iškeitimo į kalinius septynis mėnesius trunkančiame Gazos kare.

Izraelio vėliava.<br>Getty Images/Scanpix nuotr.
Izraelio vėliava.<br>Getty Images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 10, 2024, 8:57 AM, atnaujinta May 10, 2024, 9:00 AM

Egipto užsienio reikalų ministro Sameho Shoukry ir JAV valstybės sekretoriaus Antony‘io Blinkeno telefoninio pokalbio santraukoje teigiama, kad abu diplomatai sutiko, jog yra „svarbu paraginti šalis pademonstruoti lankstumą ir dėti visas reikiamas pastangas, kad būtų pasiektas paliaubų susitarimas ir būtų nutraukta humanitarinė tragedija Gazos Ruože“.

„Hamas“ anksti penktadienį pareiškė, kad šią savaitę Kaire surengtose derybose dėl paliaubų dalyvavę grupuotės derybininkai išvyko į Dohą, sakydami, jog Izraelis „atmetė tarpininkų pateiktą pasiūlymą ir pareiškė prieštaravimų“. Grupuotė pridūrė, kad pritaria pasiūlymui, ir nurodė, jog „dabar kamuolys visiškai yra okupantų pusėje“.

Egipto stotis „Al-Qahera News“ ketvirtadienį pranešė, kad Izraelio derybininkai taip pat išvyko iš Kairo.

Penktadienį paskelbtame užsienio reikalų ministerijos pranešime pažymima, kad derybos yra „delikačiame etape“, o Kairas išreiškė nuogąstavimus, kad visapusiškas Izraelio įsiveržimas į perpildytą Gazos Ruožo Rafacho miestą, esantį prie sienos su Egiptu, gali sukelti grėsmę „stabilumui ir saugumui“ regione.

JAV valstybės departamento atstovas Matthew Milleris sakė, kad per tą patį pokalbį A. Blinkenas patikino S. Shoukry, jog „Jungtinės Valstijos nepalaiko didelės karinės operacijos Rafache“ ir atmeta „bet kokį priverstinį palestiniečių perkėlimą iš Gazos Ruožo“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: rugsėjį startuos dronų valdymo kursai