Indijos kariuomenė pasitraukė iš Maldyvų

Maldyvų paraginta, Indija visiškai išvedė savo kariuomenę iš salyno Indijos vandenyne.

Indijos kariai.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Indijos kariai.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 10, 2024, 4:28 PM, atnaujinta May 10, 2024, 4:31 PM

Maldyvų prezidento Mohamedo Muizzu atstovė spaudai tai patvirtino penktadienį, pranešė vietos žiniasklaida. Indijos užsienio reikalų ministras Subrahmanyamas Jaishankaras anksčiau sakė, kad karius pakeitė civiliai darbuotojai iš Indijos.

Indijos kariai buvo dislokuoti Maldyvuose – atogrąžų salų ir atolų šalyje į pietvakarius nuo Šri Lankos ir Indijos – nuo 2010 metų. Jie padėjo stebėti didžiulę jūrų zoną dėl nelegalios žvejybos ir narkotikų kontrabandos, taip pat padėjo vežti pacientus iš atokių salų į ligonines. Dalis jų misijos buvo teikti paramą nelaimių atveju.

Maldyvai tradiciškai patenka į Indijos įtakos sferą, tačiau Kinija deda vis daugiau pastangų įsitvirtinti strategiškai svarbiame Indijos vandenyno salyne. Indijos ir Maldyvų santykiai jau kurį laiką buvo įtempti. Per rinkimų kampaniją M. Muizzu žadėjo sumažinti Naujojo Delio įtaką, suteikti didesnį vaidmenį Pekinui ir siekti nutraukti Indijos karinį buvimą. Jis suaktyvino savo šalies santykius su Kinija.

Maldyvai dalyvauja Kinijos „Diržo ir kelio“ infrastruktūros ir investicijų iniciatyvoje, bet drauge gauna pagalbą vystymuisi iš Indijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.