Populistas G. Wildersas: Nyderlandų partijos susitarė dėl dešiniųjų vyriausybės

Nyderlanduose kraštutinių dešiniųjų populistas Geertas Wildersas paskelbė susitaręs dėl koalicinės vyriausybės su dar trimis dešiniosiomis partijomis.

G. Wildersas.<br>EPA-ELTA nuotr.
G. Wildersas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 15, 2024, 6:37 PM

Apie susitarimą dėl koalicinės vyriausybės paskelbta trečiadienį, praėjus beveik šešiems mėnesiams po parlamento rinkimų, per kuriuos kraštutinių dešiniųjų lyderis G. Wildersas iškovojo stulbinamą pergalę, tačiau nebus ministras pirmininkas.

„Turime derybininkų susitarimą“, – sakė G. Wildersas, nenoriai sutikęs atsisakyti savo svajonės valdyti šalį, kurios ekonomika pagal didumą yra penkta Europoje. Jo antiislamiškos ir antieuropietiškos pažiūros olandams kelia nerimą.

Iš karto nebuvo aišku, kas taps ministru pirmininku ir vadovaus dešiniųjų koalicinei vyriausybei bei pakeis Marką Rutte, neabejojantį, kad taps naujuoju NATO generaliniu sekretoriumi.

Kol kas pagrindiniu pretendentu laikomas buvęs švietimo ir vidaus reikalų ministras Ronaldas Plasterkas, vaidinęs svarbų vaidmenį per pradines derybas. Dabar partijos turi grąžinti susitarimą parlamentarams tolimesnėms diskusijoms.

Kovo mėnesį keturios partijos susitarė siekti sudaryti iš dalies technokratinę vyriausybę, kurią sudarytų 50 proc. politikų ir 50 proc. asmenų ne iš politikos srities. Pastarąjį kartą Nyderlandai tokią „ekspertų“ vyriausybę turėjo 1918 metais. Nelabai aišku, kaip tokia vyriausybė dirbtų po daugiau nei 100 metų.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.