Artėjantys Europos Parlamento rinkimai pabudino melagienų skleidėjus: į ką taikomasi?

Prieš artėjančius Europos Parlamento rinkimus, kurie vyks birželio 6–9 d., ES vadovai ir pati ES vis dažniau pakliūna į dezinformaciją skleidžiančių kampanijų akiratį. Nesvarbu, ar tai būtų bandymas sukompromituoti politinius varžovus, ar teiginiai apie ES taisykles, socialinėje žiniasklaidoje gausu melagingų pasakojimų, kuriais patiki daugybė žmonių.

Europos Parlamentas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Europos Parlamentas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Eurai.<br>V.Skaraičio asociatyvi nuotr.
Eurai.<br>V.Skaraičio asociatyvi nuotr.
D. Tuskas.<br>EPA-ELTA nuotr.
D. Tuskas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 26, 2024, 9:22 AM, atnaujinta May 26, 2024, 9:25 AM

Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas, Slovakijos ministro pirmininko Roberto Fico pašovimas ir naujos Europos Sąjungos (ES) taisyklės kovojant su pinigų plovimu pastaruoju metu tapo dezinformacijos taikiniu, rašoma „Euronews“.

Vienas ryškiausių pavyzdžių – dramatiškas Slovakijos ministro pirmininko Roberto Fico pašovimas, dėl kurio internete pasipylė daug politiškai motyvuotos dezinformacijos.

Socialinės žiniasklaidos vartotojai tvirtina, kad išplatintoje nuotraukoje įtariamas R. Fico užpuolikas užfiksuotas kartu su opozicinės partijos „Progresyvioji Slovakija“ lyderio Martino Šimečkos tėvu.

Slovakijos žiniasklaida įtariamą užpuoliką įvardijo kaip savamokslį rašytoją Jurajų Cintulą.

Tačiau išplatintoje nuotraukoje matomi du vyrai nėra J. Cintula kartu su M. Šimečka. Iš tikrųjų, antrasis nuotraukoje esantis vyras yra visai ne M. Šimečka. Pati nuotrauka daryta per vieną iš J. Cintula knygų pristatymų 2019 m.

Kad tai yra melaginga informacija, pažymėjo ir „Facebook“ – prie įrašo buvo pridėta etiketė, kad tai dezinformacija.

Bandymas melagingai susieti išpuolį prieš R. Fico su jo politiniais varžovais išlieka ypač pavojingas prieš Europos Parlamento rinkimus.

Ar Donaldas Tuskas gėdijasi savo lenkiškos tapatybės?

Kita melaginga informacija susijusi su kaltinimais Lenkijos ministrui pirmininkui Donaldui Tuskui, kad neva jis kėsinasi į lenkiškumo kaip tapatybės sampratą.

„TikTok“ platformoje paskelbtoje nuotraukoje teigiama, kad D. Tuskas lenkiškumą pavadino „nenormalumu“, kuris jį patį kankina. Tačiau tai yra klaidinantis teiginys.

Iš tiesų, premjeras kadaise pasakė šiuos žodžius, tačiau jie yra iš straipsnio, kurį jis parašė daugiau nei prieš 40 metų.

Pasak Lenkijos faktų tikrintojų, D. Tuskas savo straipsnyje iš pradžių kritiškai vertino lenkų požiūrį į realybę. Vėliau jis patvirtino, kad tapatinasi su savo lenkiškumu, pabrėždamas šį ryšį tuo metu, kai Lenkija buvo komunistinė Sovietų Sąjungos palydovė.

„Nepaisant priespaudos paveldo, tai išlieka mūsų bendru sąmoningu pasirinkimu“, – rašė jis.

D. Tuskas, anksčiau ėjęs Europos Vadovų Tarybos pirmininko pareigas, yra esminis dezinformacijos taikinys likus kelioms savaitėms iki rinkimų.

Ar ES uždraus didesnius nei 100 tūkst. eurų mokėjimus grynaisiais pinigais?

Dažnai melagingą informaciją skleidžiantys asmenys puola pačią ES. Kai kurie socialinės žiniasklaidos vartotojai teigia, kad ES blokas uždraudė visus grynųjų pinigų mokėjimus, viršijančius 100 tūkst. eurų.

Tai ne visai tiesa: ES patvirtino taisykles, pagal kurias grynųjų pinigų operacijas galima apriboti iki 100 tūkst. eurų, nes tai yra naujų kovos su pinigų plovimu priemonių dalis. Visgi tokie apribojimai taikomi ne visoms operacijoms.

Tiesa yra tokia, kad profesionaliems prekybininkams taikomas apribojimas, draudžiantis priimti ar mokėti grynaisiais pinigais daugiau kaip 100 tūkst. eurų. Pervedimai tarp privačių asmenų neprofesionaliame kontekste nėra įtraukiami.

Prieš Europos Parlamento rinkimus labai svarbu, kad naujienomis būtų dalijamasi tiksliai ir sąžiningai – tik tada rinkėjai galės balsuoti žinodami teisingą informaciją, pabrėžia „Euronews“,

Parengta pagal „Euronews“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.