Taivano prezidentas sako norintis bendradarbiauti su Kinija

Naujasis Taivano prezidentas sekmadienį pareiškė, kad jis vis dar pasirengęs bendradarbiauti su Kinija, nepaisant šią savaitę aplink savarankišką salą surengtų karinių pratybų.

Taivanas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Taivanas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 26, 2024, 11:16 AM, atnaujinta May 26, 2024, 11:19 AM

Pratybos aplink Taivaną prasidėjo ketvirtadienį, praėjus vos trims dienoms po Lai Ching-te prisaikdinimo – tai dalis vis stiprėjančios bauginimo kampanijos, kurią vykdo Kinija, laikanti salą savo teritorijos dalimi.

Per dvi dienas truksiančias pratybas Kinija grasino, kad „nepriklausomybės pajėgoms“ bus „sudaužytos galvos ir tekės kraujas“.

Lai sekmadienį žurnalistams sakė norintis, kad Taivanas ir Kinija „kartu prisiimtų svarbią atsakomybę už stabilumą regione“.

„Taip pat tikiuosi, kad per mainus ir bendradarbiavimą su Kinija stiprinsime tarpusavio supratimą ir susitaikymą... ir judėsime taikos ir bendros gerovės link“, – sakė jis renginyje Taipėjuje.

Praėjus dviem dienoms po pratybų pabaigos Taivano gynybos ministerija sekmadienį pranešė, kad septyni Kinijos orlaiviai, 14 karinių jūrų pajėgų laivų ir keturi pakrančių apsaugos laivai „veikė aplink“ salą 24 valandų laikotarpiu, kuris baigėsi 6 val. ryto (šeštadienį, 22 val. Grinvičo laiku).

„Didelis išbandymas“

Be to, per pirmąją Lai darbo savaitę Taipėjuje dešimtys tūkstančių žmonių išėjo į gatves protestuoti prieš opozicinio Kuomintango (kuris laikomas palankiu Pekinui) ir Taivano liaudies partijos parlamente siūlomus įstatymų projektus.

Valdančiosios Demokratinės pažangos partijos (DPP) įstatymų leidėjai kaltino opoziciją, kad ši be tinkamų konsultacijų prastūmė įstatymus, kuriais praplečiami parlamento įgaliojimai.

DPP, prezidento Lai partija, nebeturi daugumos parlamente, todėl susidurs su sunkumais tvirtinant jo administracijos politiką, pavyzdžiui, didinant gynybos biudžetą.

„Lai administracijai spaudimas daromas greitai ir anksti, – AFP sakė Tarptautinės krizių grupės (ICG) atstovė Amanda Hsiao. – Tai bus didelis išbandymas jos gebėjimui valdyti daugybę vidaus ir išorės iššūkių vienu metu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.