Vokietijos kraštutinių dešiniųjų partija AfD, nepaisant skandalų, apklausose išlaiko antrąją vietą

Vokietijos kraštutinių dešiniųjų partija „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) prieš birželį vyksiančius Europos Parlamento (EP) rinkimus apklausose išlaiko antrąją vietą, nors pastaruoju metu kilo skandalų banga, kuri galėjo pakenkti partijos viltims.

„Alternatyva Vokietijai“ partija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Alternatyva Vokietijai“ partija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 26, 2024, 1:55 PM, atnaujinta May 26, 2024, 1:58 PM

Laikraščio „Bild am Sonntag“ užsakymu INSA instituto atliktoje internetinėje apklausoje AfD reitingas siekė 17 proc., t. y. nepakito nuo balandžio mėnesio.

Vokietijos konservatyvusis CDU/CSU aljansas užėmė pirmąją vietą – 30 proc., valdančioji Socialdemokratų partija (SDP) – 14 proc., o jos koalicijos partneriai žalieji ir Laisvoji demokratų partija – atitinkamai 13 ir 4 proc.

Pastarosiomis savaitėmis AfD krėtė įvairūs skandalai, o pagrindiniam partijos kandidatui EP rinkimuose Maximilianui Krahui buvo uždrausta daryti viešus pareiškimus po to, kai jis ėmė teigti, kad ne visi nacių SS sukarintų pajėgų nariai buvo nusikaltėliai.

Antrasis partijos kandidatas EP rinkimuose Petras Bystronas taip pat pasitraukė iš kampanijos po to, kai praėjusią savaitę jo namuose Berlyne policija atliko kratą. P. Bystrono atžvilgiu atliekamas tyrimas dėl pinigų plovimo ir kyšininkavimo, be to, jis yra susijęs su prorusiškais tinklalapiais.

Be to, Vokietijos policija praėjusį mėnesį suėmė buvusį M. Kraho padėjėją Jian Guo, įtariamą šnipinėjimu. M. Krahas jį atleido kilus įtarimams, kad parlamentaro padėjėjas šnipinėjo Kinijos naudai.

Nors neigiamų antraščių virtinė kol kas nepakenkė AfD Vokietijos apklausose, ji turėjo pasekmių partijai Europos lygmeniu. Prieš EP rinkimus AfD buvo išstumta iš parlamento populistinių dešiniųjų partijų aljanso „Identitetas ir demokratija“ (ID) frakcijos.

Nepaisant šių nesėkmių, AfD lyderiai Alice Weidel ir Tino Chrupalla šeštadienį per kampanijos renginį vakarų Vokietijos Marlio mieste buvo nusiteikę ryžtingai, nė vienas iš jų tiesiogiai nesureikšmino naujausių įvykių, susijusių su M. Krahu.

„Savaitė, kurią turėjome, nebuvo gera. Patyrėme sukrėtimų, kurių pasekmės nemalonios“, – sakė A. Weidel. T. Chrupalla pridūrė: „Visi darome klaidų. Tačiau taip pat reikia būti pasirengusiam ištaisyti klaidas ir iš jų pasimokyti“.

Nors pastarosiomis savaitėmis A. Weidel ir T. Chrupalos vadovavimas buvo kritikuojamas, abu paskelbė, kad birželio pabaigoje vyksiančioje nacionalinėje partijos konferencijoje sieks būti perrinkti.

Tuo tarpu šeštadienį vykusiame kitame kampanijos renginyje M. Kraho gimtojoje Saksonijos žemėje pagrindinio partijos kandidato EP rinkimuose niekur nebuvo matyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.