K. Annanas: „Pasaulio galybėms teks atsakomybė dėl Sirijoje žūstančių žmonių“

„Nežinau, ar tai bus įmanoma padaryti“, - pažymėjo jis.

K. Annanas ir H. Clinton.<br>"Reuters"
K. Annanas ir H. Clinton.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 30, 2012, 6:07 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 2:00 PM

„Didžiausiomis aukomis taps būtent Sirijos žmonės, ir jų mirtys bus pasekmė - ne vien dėl vietos žudikų veiksmų, bet dėl jūsų nesugebėjimo spręsti tarpusavio nesutarimus“, - sakė jis užsienio reikalų ministrams, susirinkusiems Ženevoje spręsti šios krizės.

„Istorija - rūsti teisėja, ir ji jus visus griežtai nuteis, jeigu šiandien pasirodysite esantys nepajėgūs pasirinkti teisingą kelią“, - pridūrė K. Annanas.

Penkių nuolatinių JT Saugumo Tarybos narių - JAV, Rusijos, Didžiosios Britanijos, Kinijos ir Prancūzijos - užsienio reikalų ministrai kartu su kolegomis iš Kataro, Turkijos, Kuveito bei Irako, šeštadienį pradėjo derybas, lig šiol gerokai nesutardami dėl to, kaip reikėtų organizuoti valdžios perdavimą Sirijoje.

Maskva ir Pekinas nusiteikę prieš K. Annano pasiūlymą, numatantį valdžios Sirijoje perdavimą laikinajai tarybai, kurioje nedalyvautų tie, „kurių tolesnis buvimas ir dalyvavimas pakerta šios pereigos patikimumą ir kelia pavojų stabilumui bei susitaikymui“.

Iš šios formuluotės galima suprasti, kad sėkmės taikos procese būtų galima tikėtis tik tuo atveju, jeigu Sirijos prezidentas Basharas al Assadas atsisakytų valdžios. Tokią poziciją palaiko ir galingosios Vakarų šalys.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague'as perspėjo, kad nesutarimus spręsti „tebėra labai sudėtinga“.

„Nežinau, ar tai bus įmanoma padaryti“, - pažymėjo jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.