Kim Jong-ilas buvo nurodęs mokslininkams organizuoti masinę urano bombų gamybą

Velionis Šiaurės Korėjos

Vakarų pasaulio spėjimai apie Šiaurės Korėjos atominius planus nebuvo iš piršto laužti.<br>AP asociatyvi nuotrauka
Vakarų pasaulio spėjimai apie Šiaurės Korėjos atominius planus nebuvo iš piršto laužti.<br>AP asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 2, 2012, 10:45 AM, atnaujinta Mar 18, 2018, 1:13 PM

Toks nurodymas valdančiosios partijos aukšto rango pareigūnams yra dokumentuose, kurie, kaip manoma, buvo parengti šių metų vasarį, praneša laikraščiai „Mainichi Shimbun“ ir „Tokyo Shimbun“.

„Kaip matyti iš Kim Jong-ilo komentarų, esančių Šiaurės Korėjos darbo partijos vidaus dokumente, sodrinto urano gamykla, atidaryta Korėjos Liaudies Demokratinėje Respublikoje Amerikos mokslininkams lankytis 2010 metais, nebuvo įsteigta civilinei pramonei“, - rašo laikraščiai.

Remiantis leidinių gautais dokumentais, buvęs KLDR davė pareigūnams įpareigojimą dėl „masinės atominių bombų gamybos“. Šiame įsake Kim Jong-ilas pareiškė, kad naudoti sodrintą uraną atominėms bomboms gaminti visiškai natūralu, priduria laikraščiai.

Pchenjanas ilgą laiką tvirtino, kad sodrina uraną vien elektros energijai gaminti.

Tačiau dokumente dėl vidaus ir užsienio politikos sakoma, kad Kim Jong-ilas, kuris mirė gruodžio mėnesį, įsakė gaminti branduolinius ginklus naudojant ir uraną, ir plutonį.

„Mainichi Shimbun“ rašo, jog šio dokumento tikslas tikriausiai yra aiškiai pasakyti partijos kadrams, kad naujasis lyderis Kim Jong- unas paveldėjo savo velionio tėvo strategiją bandyti kurti branduolinius ginklus režimui apsaugoti.

„Tokyo Shimbun“ rašo, jog tai pirmas kartas, kai paaiškėjo nedviprasmiškos Kim Jong-ilo instrukcijos kurti urano bombas.

Laikraščiai pažymi, kad dokumentas datuotas vasario mėnesį. Išsamesnės informacijos, kada konkrečiai Kim Jong-ilas tai komentavo, jie nepateikia.

Tuo tarpu leidiniai pažymi, jog šie įrašai prieštarauja oficialiai Šiaurės Korėjos pozicijai, nes Pchenjanas teigia, kad gamina mažai prisodrintą uraną šalies elektros energijos problemoms spręsti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.