K. Annanas teigia, kad diskusijos su Sirijos prezidentu buvo konstruktyvios

Jungtinių Tautų (JT) ir Arabų

Pagal K. Annano taikos planą, paliaubos turėjo įsigalioti nuo balandžio vidurio.<br>AP
Pagal K. Annano taikos planą, paliaubos turėjo įsigalioti nuo balandžio vidurio.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 9, 2012, 2:35 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 7:48 AM

„Aptarėme būtinybę užbaigti smurtą ir būdus bei priemones tam padaryti. Sutarėme dėl prieigos, kuria pasidalysiu su ginkluota opozicija“, - sakė jis žurnalistams po susitikimo su B. al Assadu Damaske.

K.Annanas sakė, kad jo susitikimas su B. al Assadu dėl šešių punktų plano buvo „konstruktyvus“.

„Mano derybos su prezidentu Assadu buvo konstruktyvios ir atviros“, - sakė jis žurnalistams Damasko viešbutyje.

Panašiai kalbėjo ir Sirijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Jihadas Makdissi, kuris susitikimą pavadino „konstruktyviu ir geru“.

K. Annano ir B. al Assado susitikimas įvyko kitą dieną po to, kai Sirijoje, kaip pranešama, žuvo beveik 100 žmonių.

Opozicinė Sirijos nacionalinė taryba (SNC) kritikavo K.Annano sprendimą susitikti su B. al Assadu ir sakė, kad šalyje žuvo tūkstančiai žmonių, nors ir buvo deklaruotas ugnies nutraukimas - svarbus pasiuntinio plano punktas.

Prie išvykdamas į Damaską K. Annanas, buvęs JT generalinis sekretorius, prancūzų laikraščiui „Le Monde“ pripažino, kad kol kas jo taikos gairėmis nepavyksta sustabdyti kraujo liejimo.

Jis taip pat išreiškė nusivylimą tuo, kad nors Maskva ir Iranas kartais minimi kaip kliūtys taikai, „mažai kalbama apie kitas šalis, kurios siunčia ginklus, pinigus ir dalyvauja įvykiuose“.

Tuo tarpu B. al Assadas laikosi savo ir sekmadienį vakare interviu Vokietijos visuomeniniam transliuotojui ARD sakė, kad daugelis šalių žlugdo K.Annano taikos iniciatyvą.

Jungtinės Valstijos „yra konflikto dalis“ ir suteikia „politinę paramą toms gaujoms, kad ... destabilizuotų Siriją“, sakė jis.

Pasak B. al Assado, K. Annano planu nepavyko sustabdyti kraujo liejimo, nes „daug šalių nenori, kad tai pavyktų“.

K. Annanas į Damaską atvyko sekmadienį; tai jau trečias jo apsilankymas Sirijoje nuo vasario, kai jam buvo pavesta tarpininkauti dėl konflikto užbaigimo, nurodo Ženevoje įsikūręs jo biuras.

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi padėties Sirijoje stebėjimo organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ apskaičiavo, kad nuo balandžio 12 dienos, kai buvo paskelbtas ugnies nutraukimas, šalyje žuvo 5 898 žmonės.

„Esant tokiam kontekstui Annanas pasirinko susitikti su Sirijos režimo simboliais, tuo pačiu metu susilaikydamas nuo (dalyvavimo) „Sirijos draugų“ konferencijoje Paryžiuje“, - sakė SNC ir pareiškė, kad sirai „negali pateisinti šių žingsnių“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.