K. Annaną pribloškė pranešimai apie naujausias žudynes Sirijoje (papildyta)

Taikos pasiuntinys Kofi Annanas penktadienį sakė, jog jį „šokiravo ir pribloškė“

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 13, 2012, 7:08 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 4:26 AM

„Griežčiausiais įmanomais žodžiais smerkiu šiuos žiaurius nusikaltimus, - sakoma jo pareiškime. - Esu šokiruotas ir priblokštas naujienų iš Treimsos kaimo netoli Hamos - apie intensyvias kovas, reikšmingus nuostolius ir patvirtintą sunkiosios ginkluotės, tokios kaip artilerija, tankai ir sraigtasparniai, naudojimą“.

Jungtinių Tautų (JT) stebėtojai Sirijoje yra pasirengę vykti į šalies centriniame regione esantį Treimsos kaimą, kur, kaip pranešama, buvo išžudyta daugiau kaip 150 žmonių, jeigu galios ugnies nutraukimas, penktadienį sakė misijos vadovas generolas majoras Robertas Moodas.

„UNSMIS yra pasirengusi vykti ir ieškoti faktų patvirtinimo, jeigu - ir tada, kai - bus patikimas ugnies nutraukimas“, - sakė R. Moodas spaudos konferencijoje Damaske.

Jungtinių Tautų (JT) ir Arabų Lygos pasiuntinys K. Annanas pirmadienį susitiks su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu ir kalbėsis apie Sirijos krizę, pranešė Rusijos naujienų agentūros.

„Didžiausias dėmesys derybose bus skirtas dabartinei situacijai Sirijoje ir vidinio Sirijos sprendinio galimybėms“, - agentūrai ITAR-TASS sakė šaltinis Rusijos užsienio reikalų ministerijoje, kurio pavardė nenurodoma.

Susitikimo metu tikriausiai bus kalbama apie JT rezoliuciją, kuria būtų pratęstas JT misijos Sirijoje mandatas, sakė šaltinis.

Rusijos ir kitų įtakingų pasaulio valstybių derybas Jungtinėse Tautose persekioja nesutarimai; Rusija siūlo savo pačios rezoliuciją, kuri, pasak Vakarų, nepateisina lūkesčių.

Rusija savo ruožtu kaip „nepriimtiną“ smerkė Vakarų remiamą rezoliucijos projektą, kuriame numatomos sankcijos Sirijos prezidento Basharo al Assado režimui.

K. Annanas kovo mėnesį jau buvo atvykęs į Maskvą derėtis su S. Lavrovu ir Rusijos lyderiais, bet jo taikos planas Sirijos režimo ir opozicijos konfliktui užbaigti pastaraisiais mėnesiais į priekį beveik nepasistūmėjo.

Prancūzija penktadienį pareiškė, kad Jungtinių Tautų Saugumo Taryba turi prisiimti atsakomybę ir priimti rezoliuciją kartu su sankcijų grėsme po žudynių, kurios, anot pranešimų, buvo Treimsos kaime Sirijoje.

„Griežtą ryžtą privalu dabar parodyti su sankcijų grėsme iš Saugumo Tarybos. Atėjo laikas visiems prisiimti atsakomybę“, - sakė žurnalistams Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Bernardas Valero.

Pasak jo, Prancūzija jau prisiėmė atsakomybę, netiesiogiai kritikuodama veto teise vis besinaudojančias Saugumo Tarybos nares Rusiją bei Kiniją, kurios nenori pritarti rezoliucijai, pagrįstai JT įstatų 7-uoju straipsniu ir sankcijomis.

Prancūzų raginimas nuskambėjo tuo metu, kai pranešama, jog vyriausybę remiančios ginkluotos pajėgos, panaudodamos šarvuotąją techniką, artileriją ir sraigtasparnius, Treimsos kaime išžudė daugiau kaip 150 žmonių

„Ši tragedija rodo, kad būtent Sirijos vyriausybė pirmoji privalo žengti žingsnį smurto nutraukimo link“, - sakė B. Valero.

Pranešimai apie šias žudynes pasirodė po to, kai JT Saugumo Tarybos narių ambasadoriai pradėjo aptarinėti dvi skirtingas, Rusijos bei Vakarų parengtas, rezoliucijas.

Maskva vis dar atsisako pritarti sankcijoms prieš prezidento Basharo al-Assado režimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.