Sirijai sraigtasparnius gabenęs rusų laivas plaukia Baltijos jūros link

Sausakrūvis „Alaed“,

Daugiau nuotraukų (1)

"Interfax", BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 13, 2012, 8:36 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 4:23 AM

Laivas išplaukė 10 dieną ir plaukia į Baltijos jūrą, į Kaliningradą“, - patikslino agentūros pašnekovas.

Uosto priežiūros tarnybos žiniomis, „Alaed“ toliau plaukia su Rusijos Federacijos vėliava, vėliava buvo pakeista Murmansko uosto akvatorijoje, kur laivas stovėjo reide nuo birželio 25 dienos.

Tuo tarpu iš Sankt Peterburgo oficialusis FEMCO atstovas Vladisdlavas Grečka pranešė, jog laivas „Alaed“ atplauks į Sankt Peterburgą; uoste jo laukiama liepos 19 dieną. Čia jis gali būti dar papildomai pakrautas kroviniu Tolimiesiems Rytams.

Anksčiau laivo savininkė, Tolimųjų Rytų bendrovė „FEMCO“ teigė, kad „Alaed“ stovi reide, laukdamas tolesnių frachtuotojo instrukcijų apie papildomo krovinio parengimą krovai. Po to laivas plauks į Vladivostoko uostą.

2012 metų birželį šis laivas Kalininigrade paėmė suremontuotus sraigtasparnius gabenti į Siriją ir išplaukė. Tačiau tada laivas buvo sustabdytas netoli Škotijos pakrantės, kai Britanijos draudimo kompanija „Standard Club“ paskelbė, kad nutraukia sutartį, apkaltinusi jį ginklų gabenimu į Siriją.

Apie tai, kad laivas gabena sraigtasparnius į Siriją, birželio 18 dieną pranešė Britanijos laikraštis „The Daily Telegraph“. Jo duomenimis, smogiamieji sraigtasparniai Mi-25, pirkti dar sovietmečiu iš Maskvos, gražinami į Siriją po jų techninio aptarnavimo vienoje įmonių netoli Kaliningrado.

Taip pat buvo pranešta, kad laive buvo priešlėktuvinės gynybos priemonių. Rusijos URM vadovas Sergejus Lavrovas sakė radijo stoties „Echo Moskvy“ laidoje: „Laivas gabeno priešlėktuvinės gynybos priemones, kurios gali būti naudojamos tik išorės agresijai atremti ir jokiu būdu ne prieš taikius demonstrantus, ir taip - jis gabeno tris suremontuotus sraigtasparnius“.

Tačiau šį penktadienį „Rosoboroneksport“ oficialiai patvirtino, kad „Sirijai po remonto grąžintini sraigtasparniai Mi-25 tebėra laive „Alaed“, kuris išplaukė iš Murmansko į vieną Rusijos federacijos uostų“.

Beje, praėjusį antradienį vienas karinis diplomatinis šaltinis pranešė agentūrai „Interfax“, kad suremontuoti Sirijai trys sraigtasparniai Mi-25 bus nugabenti užsakovui jūra.

„Šiuo metu naudoti transporto aviacijos lėktuvus gabenimui į Siriją neplanuojama. Krovinys bus nugabentas užsakovui jūra“, - sakė agentūros pašnekovas.

Taip pat jis pažymėjo, kad nebūtinai tai bus daroma laivu „Alaed“, kuris iš pradžių buvo užfrachtuotas koviniams sraigtasparniams, priešlėktuvinės gynybos priemonėms ir kitam specialiam turtui nugabenti į Siriją.

„Klausimas, kokiu jūros transportu bus nugabenti sraigtasparniai į Siriją dabar nagrinėjamas. Galimas dalykas, kad tai bus kitas sausakrūvis, o ne „Alaed“, - sakė agentūros pašnekovas.

Pasak jo, sutartis būtinai bus įvykdyta, užsakovas gaus sraigtasparnius aptartu su juo laiku“. Tačiau konkrečiai kada, jis nepatikslino.

Anksčiau Federalinės karinio techninio bendradarbiavimo tarnybos direktoriaus pavaduotojas Viačeslavas Dzirkalnis, atsakydamas į žurnalistų klausimus Didžiojoje Britanijoje vykstančiame aviacijos salone „Farnborough 2012“ patikslino, kad „tai sraigtasparniai, kurie jau priklauso Sirijai“. „Tai sraigtasparniai, kurie buvo suremontuoti pagal 2009 metų sutartį“, - pridūrė jis.

Drauge V. Dzirkalnis itin pabrėžė, kad Rusija šiuo metu iš viso netiekia Sirijai naujos ginkluotės. „Mes dabar netiekiame jokios naujos ginkluotės Sirijai“, - sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.