Sirijos sostinėje Damaske įsiplieskė mūšiai

Sirijos režimo pajėgos

Pasak aktyvistų, kovos išplito iš Damasko pietinės dalies į jau antrą teritoriją, žuvo mažiausiai penki žmonės, daugybė sužeista.<br>Reuters
Pasak aktyvistų, kovos išplito iš Damasko pietinės dalies į jau antrą teritoriją, žuvo mažiausiai penki žmonės, daugybė sužeista.<br>Reuters
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 16, 2012, 9:26 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 2:29 AM

„Apšaudymas iš minosvaidžių atsinaujino anksti ryte“, - pranešė aktyvistų tinklas Vietos koordinavimo komitetai (VKK).

VKK pridūrė, kad, be apšaudymo, Damasko Kfar Susos rajone įvyko režimo pajėgų ir sukilėlių Laisvos Sirijos armijos kovotojų susirėmimas.

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ pranešė apie „auštant vykusius mūšius kelyje į pietus nuo Kfar Susos, tarp sukilėlių kovotojų ir kareivių, kurių kolona važiavo pro tą rajoną“.

Organizacijos duomenimis, neregėtai intensyvūs sukilėlių ir režimo pajėgų susirėmimai Damaske kilo sekmadienį. Armijai apšaudant, sostinės pietuose vyko kruviniausi mūšiai.

Aktyvistai pranešė, kad tankai įvažiavo į Tadamoną ir kad po to vyko susirėmimai.

Susirėmimai kilo prieš Jungtinių Tautų (JT) ir Arabų Lygos pasiuntinio Kofi Annano dviejų dienų vizitą į Maskvą, kurio metu jis susitiks su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu aptarti Sirijos krizę.

Damasko gyventojai pranešė „Reuters“ naktį girdėję sprogimus, šūvius ir sirenų gaudimą. Vietinių teigimu, tai aršiausios kovos sostinėje per 17 mėnesių trunkantį sukilimą prieš prezidentą Basharą al-Assadą.

Internete paviešintuose vaizdo įrašuose virš sostinės matyti juodas dūmų debesis.

Aktyvistai pranešė, kad Sirijos pajėgos netoli Damasko centro pirmadienį, pirmą kartą nuo sukilimo pradžios, dislokavo šarvuočius.

„Tai pirmas kartas, kai al Midane buvo dislokuoti šarvuočiai ir kariškių transporto priemonės“, - sakė Rami Abdel Rahmanas iš nevyriausybinės organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“, paminėdamas rajoną netoli sostinės širdies.

„Anksčiau saugumo pajėgos buvo dislokuojamos protestams slopinti. Dabar ginkluoti kariai dalyvauja kovos veiksmuose“, - sakė jis AFP.

Raudonasis Kryžius paskelbė, kad Sirija yra atsidūrusi visuotinio pilietinio karo padėtyje ir visos konflikto šalys privalo gerbti tarptautinę humanitarinę teisę arba rizikuoja sulaukti persekiojimo už karo nusikaltimus.

Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus Komitetas (TRKK) anksčiau netarptautinio ginkluoto konflikto - kaip diplomatinėje kalboje vadinamas pilietinis karas - zonomis laikė tik Idlibo, Homso ir Hamos rajonus.

„Tai nėra nauji įvykiai; jau pranešėme (kovose) dalyvaujančioms (šalims), o balandį sakėme, kad ši netarptautinio ginkluoto konflikto situacija taikoma trims konkretiems rajonams“, - žurnalistams sakė atstovas Alexis Heebas.

„Dabar kaskart, kai vyksta kovos, galime matyti sąlygas, kurias galima apibūdinti kaip netarptautinį ginkluotą konfliktą“, - sakė jis ir pridūrė, kad tokioms aplinkybėms „taikoma tarptautinė humanitarinė teisė“.

Ženevos konvencijose numatoma, kaip konfliktų metu reikėtų ginti civilius gyventojus, be to, numatomos sąlygos „žmonėms, kurie daugiau nebekariauja, pavyzdžiui, tiems, kurie yra sužeisti, ir sąlygos, kuriomis juos galima sulaikyti“, pridūrė atstovas.

Šis statuso pasikeitimas reiškia, kad dabar kovų dalyvius galima persekioti už karo nusikaltimus, jeigu tokie įvykdomi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.