Paryžius tikina, kad Sirijai skubiai reikia politinės pereigos

A. Merkel ragina JT Saugumo Tarybą skubiai priimti rezoliuciją dėl Sirijos

Žurnalistas Gillesas Jacquier žuvo sausio 11 dieną Sirijos Homso mieste.<br>"Reuters"
Žurnalistas Gillesas Jacquier žuvo sausio 11 dieną Sirijos Homso mieste.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, “Interfax“, BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 18, 2012, 8:34 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 1:01 AM

„Prancūzijos vyriausybė, nežinodama šio išpuolio aplinkybių, visada smerkė terorizmą, - sakė L. Fabius Prancūzijos Senatui. - Vadinasi, turint omenyje dabartinį smurto lygį, dėl to reikia dar labiau ir skubiau rasti politinę pereigą“.

„Mes net nežinome tikslesnių šio išpuolio aplinkybių, - tęsė jis. - Šis aktas itin svarbus, nes parodo smurto lygį, pasiektą net Damaske“.

A. Merkel ragina JT Saugumo Tarybą skubiai priimti rezoliuciją dėl Sirijos

Vokietijos kanclerė Angela Merkel paragino JT Saugumo Tarybos nares patvirtinti rezoliuciją dėl Sirijos, kad būtų galima duoti pradžią politiniams pertvarkymams šalyje.

„Atėjo laikas priimti rezoliuciją Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje, visos tarptautinės bendrijos šalys turi tame dalyvauti, kad būtų padarytas galas visų pirma žmogaus teisių pažeidimams Sirijoje ir būtų leista pradėti politinį procesą“, - sakė ji spaudos konferencijoje Berlyne.

Pasak Sirijos valstybinės žiniasklaidos, sostinėje Damaske trečiadienį saugumo pastate susisprogdinus mirtininkui žuvo šalies gynybos ministras generolas Daoudas Rajha ir jo pavaduotojas Assefas Shawkatas, kuris buvo prezidento Basharo al Assado svainis.

Prancūzijos dienraštis „Le Figaro“ trečiadienį rašo, kad Prancūzijos žurnalistas Gillesas Jacquier žuvo nuo Sirijos sukilėlių, o ne vyriausybės karių ugnies.

Prancūzijos televizijos kanalo „France 2“ žurnalistas Gilles Jacquier, žuvęs sausio 11 dieną Sirijos Homso mieste, tikriausiai pateko į sukilėlių, o ne vyriausybės kariuomenės ugnį, pranešė Prancūzijos laikraštis, remdamasis šaltiniais, artimais tyrimui.

„Mūsų šaltinių gautos žinios iš įvykio vietos ir tyrimų rezultatai, gauti iš karto po tragedijos, rodo, kad G.Jacquier žuvo per apšaudymą iš minosvaidžių iš sukilėlių kontroliuojamo sunitų kvartalo“, - pranešė leidiniui šaltinis Prancūzijos gynybos ministerijoje, susipažinęs su vykstančiu tyrimu.

„Turimi duomenys gana aiškiai parodo, kur buvo atakos šaltinis“, - pažymėjo jis, paaiškindamas, kad šaudė į žurnalistą būtent opozicionieriai.

Yra dvi Arabų Lygos (AL) stebėtojų Homse ataskaitos, iš kurių viena taip ir nebuvo paskelbta, pažymi „Le Figaro“.

„Aš klausiau AL generalinio sekretoriaus padėjėjo Nabilo el- Arabi, kodėl Lyga nepaskelbė antrosios ataskaitos“, - pranešė šaltinis Sirijos opozicijos vadovybėje.

„Man atsakė, kad Prancūzijos ir Kataro atstovai, kurie tuo metu vadovavo AL ministrų komitetui, paprašė mūsų nieko neskelbti, nes šiuo metu šią bylą nagrinėja Prancūzijos teismo institucijos“, - aiškina jis. Pasak jo, „ir tie, ir kiti (Prancūzija ir Kataras) remia opozicinę Laisvosios Sirijos armiją ir nesuinteresuoti, kad sukilėliai būti pripažinti kalti dėl žurnalisto nužudymo“.

„Le Figaro“ pabrėžia, kad JT būstinėje Niujorke vasario 1 dieną tuometinis Prancūzijos užsienio reikalų ministras Alainas Juppe pabrėžė, kad AL „nesiėmė spręsti“ dėl šios bylos, ir paragino pateikti daugiau jos detalių.

Kitą dieną po G. Jacquier žūties Paryžius pareiškė, jog atsakomybė už nužudymą tenka Sirijos valdžiai, bet pripažino, kad neturi jokių įrodymų. Drauge jis paragino žurnalistus susilaikyti nuo kelionių į šį karštąjį tašką.

Tačiau netrukus Paryžiaus prokuratūros pradėtas tyrimas parodė, kad G. Jacquier žuvo, kai pateko į būtent Sirijos opozicionierių surengtą apšaudymą.

„Akivaizdu, kad neįmanoma taikytis į ką nors vieną per apšaudymą iš minosvaidžių“, - mano šaltinis Prancūzijos teisme, susipažinęs su tyrimu.

Paryžiaus prokuratūrai taip ir nepavyko nusiųsti į tragedijos vietą savo darbuotojų, taip pat gauti leidimą susipažinti su Prancūzijos žvalgybos tarnybų dokumentais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.