Per išpuolį Damaske žuvo Sirijos gynybos ministras (papildyta)

JAV gynybos sekretorius Leonas Panetta pareiškė, kad padėtis Sirijoje tampa nekontroliuojama. Jis paragino spausti Basharą al Assadą pasitraukti, kad Sirijoje galėtų įvykti taikus valdžios pasikeitimas.

Žuvo Sirijos gynybos ministras generolas Dawoudas Rajhas.<br>AP
Žuvo Sirijos gynybos ministras generolas Dawoudas Rajhas.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jul 19, 2012, 10:25 AM, atnaujinta Mar 18, 2018, 12:49 AM

LSA vadovybė „skelbia gerą naujieną apie šį rytą (įvykdytą) puikią operaciją, kuria taikytasi į nacionalinio saugumo štabą, ir apie „atsakingų už barbariškas žudynes“ pareigūnų nužudymą“, sakoma LSA pranešime.

Sirijos sostinėje Damaske trečiadienį per mirtininko išpuolį saugumo pastate žuvo šalies gynybos ministras generolas Daoudas Rajha ir prezidento Basharo al Assado svainis Assefas Shawkatas.

JAV gynybos sekretorius Leonas Panetta pareiškė, kad padėtis Sirijoje tampa nekontroliuojama. Jis paragino spausti Basharą al Assadą pasitraukti, kad Sirijoje galėtų įvykti taikus valdžios pasikeitimas.

Damaskas į nelaimę reagavo staigiai – paskirtas naujas gynybos ministras. Juo tapo generolas Fahadas Jassimas al Freij, kuris prieš tai buvo Sirijos ginkluotųjų pajėgų štabo vadas ir Hamo provincijoje tramdė 16 mėnesių trunkančius neramumus, nukreiptus prieš prezidentą B. al Assadą.

Saugumo atstovai AFP sakė, kad po sprogimo, kuris nugriaudėjo tuo metu, kai vyko aukščiausio lygio pareigūnų posėdis, kiti sužeistieji buvo nuvežti į ligoninę „Al Shami“. Dauguma aukščiausiųjų pareigūnų - kritinės būklės.

Mirtininkas buvo asmens sargybinis iš prezidento vidinio rato, sakė sirų saugumo šaltinis. Kiti šaltiniai pranešė, kad susisprogdinęs sargybinis buvo apsijuosęs mirtininko diržu.

„Prieš Nacionalinio saugumo pastatą įvykdytas mirtininko išpuolis“, - anksčiau pranešė televizija, paminėdama instituciją, kuriai vadovauja Hishamas Ikhtiaras. Apsaugos šaltiniai teigia, kad įtariamasis mirtininkas dirbo vieno iš prezidento Basharo al Assado parankinių asmens sargybiniu. Minimas pastatas yra gerai saugoma saugumo būstinė, įsikūrusi sostinės centriniame Raudos rajone.

Ataka įvyko tuo metu, kai Jungtinių Tautų vadovai bandė įkalbėti Kiniją ir Rusiją sutikti taikyti Sirijai griežtesnes sankcijas.

Sirijos sukilėlių vadas pripažįsta, kad tai jo pajėgos įvykdė ataką. Bet neigia, kad tai buvo mirtininko išpuolis.

Jis teigė, kad šis išpuolis žymi „režimo pabaigos pradžią“.

Žada ryžtingą atsaką

Sirija žada nubausti tuos, kurie organizavo sprogimą. Teigiama, kad Vyriausybės gynėjai „nukirs kiekvieną ranką, kuri kėsinsis į nacionalinį saugumą“. 

„Ginkluotosios pajėgos yra pasiryžusios surasti ir išžudyti nusikaltėlius, - teigiama ginkluotųjų pajėgų pranešime, perskaitytame valstybinėje Sirijos televizijoje. - Tie, kurie mano, kad pašalindami keletą vadovų, išsuks Sirijai ranką, yra apsėsti didybės manijos.“

W. Hague'as: „Sprogimai patvirtina būtinybę priimti ryžtingą rezoliuciją“ 

Britų ministras Williamas Hague'as teigė, jog sprogimai Sirijos sostinėje, per kuriuos žuvo gynybos ministras, patvirtina būtinybę Jungtinių Tautų Saugumo tarybai priimti ryžtingą rezoliuciją. Jo teigimu, „Sirijai gresia chaosas ir žlugimas, ir dar blogesnė situacija nei ta baisi padėtis, kuri įsivyravo pastaraisiais mėnesiais“. „Neturiu papildomos informacijos, bet visi tokie įvykiai sustiprinta argumentus, kad reikia stiprios ir ryžtingos Jungtinių Tautų rezoliucijos“, - žurnalistams sakė W. Hague'as po susitikimo su Lietuvos užsienio reikalų ministru Audroniumi Ažubaliu

Daoudas Rajha gynybos ministru dirbo mažiau nei metus ir yra įtrauktas į JAV „juodąjį sąrašą“ dėl atkaklaus priešingų nuomonių slopinimo. Žuvęs ministras, įtariama, buvo krikščionių ortodoksų išpažinėjas – didelė retenybė Sirijos karinėse pajėgose ir vyriausybėje, kur dominuoja Alavitų tikėjimo pareigūnai. Mūšiai Damaske vyksta jau ketvirta diena iš eilės.

Izraelio karinės žvalgybos vadas mano, kad Sirijos režimas byra

Sirijos prezidento B. al Assado režimas neįveiks sukilimo prieš jį, bet gali išsilaikyti porą mėnesių ar net kiek daugiau nei dvejus metus. Taip mano Izraelio karinės žvalgybos vadovas generolas majoras Avivas Kochavi.

„Režimas neištvers sukilimo, net jeigu ir išsilaikys dar kurį laiką“, - sakė generolas, kalbėdamas Kneseto užsienio reikalų ir gynybos komitete, praneša Izraelio žiniasklaidos priemonės.

A. Kochavi pranešė, kad Vyriausybės kariuomenės ir opozicijos susirėmimai Sirijoje kasdien darosi vis įnirtingesni. Karinės žvalgybos vadovo duomenimis, per šiuos susirėmimus Sirijoje kasdien žūva nuo 500 iki 700 žmonių.

Karinės žvalgybos vadovas taip pat konstatavo, kad Sirijoje stiprėja šalies „irakizacijos“ procesas.

Generolo duomenimis, maždaug 13 tūkst. kareivių ir karininkų dezertyravo iš Sirijos armijos. Per susirėmimus su ginkluota opozicija žuvo nuo 60 iki 70 aukštų karininkų.

A. Kochavi parodė deputatams iš palydovų padarytas artilerijos baterijų, apšaudančių tankiai gyvenamus miestų kvartalus, nuotraukas. Pasak generolo, Sirijos kariai „veikia itin šiurkščiai, tai rodo, kad jie yra nusivylę ir nesugeba rasti būdo, kaip nutraukti akcijas“.

Drauge karinės žvalgybos vadovas konstatavo, kad Sirijos opozicijai nepavyko suburti susitelkusios jėgos. „Mes nematome organizuotos opozicinės jėgos, vadovaujančios sukilimui“, - sakė jis.

A. Kochavi taip pat pranešė, kad valdžia permeta kariuomenę iš Golano aukštumų prie Damasko, tai, jo nuomone, rodo, kad B. al Assado režimas nenumato ginkluoto konflikto su Izraeliu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.