Izraelis teigia, kad Bulgarijoje turistų autobusą susprogdino Švedijos pilietis

Teroro aktą Burgaso oro uoste

Per sprogimą žuvo penki turistai, vairuotojas bulgaras mirė ligoninėje.<br>„Reuters“
Per sprogimą žuvo penki turistai, vairuotojas bulgaras mirė ligoninėje.<br>„Reuters“
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, "Interfax", BNS ir lrytas.lt inf.

2012-07-20 00:03, atnaujinta 2018-03-18 00:11

Pirminiais duomenimis, tai buvo Švedijos pilietis Mehdi Ghezali, turėjęs vairuotojo pažymėjimą, išduotą JAV Mičigano valstijoje.

„The Times of Israel“ nurodoma, kad „Wikipedia“ tinklalapyje M. Ghezali pristatomas Švedijos piliečiu. Jis gimė Stokholme, išeivio iš Alžyro ir suomės šeimoje.

Nuo 2002 iki 2004 metų jis buvo laikomas Gvantanamo kalėjime Kuboje.

Anksčiau lankydavosi musulmonų religinėje mokykloje bei mečetėje Britanijoje, keliavo į Saudo Arabiją, Afganistaną, Pakistaną.

Buvo sučiuptas Pakistano saugumo pareigūnų, kai mėgino pereiti sieną į Afganistaną 2009-ųjų rugpjūčio 28 dieną.

Bulgarijos vyriausybė ketvirtadienį paskelbė vaizdo medžiagą, kurioje matyti vyras, kaip įtariama, susprogdinęs bombą prie izraeliečių turistų autobuso, kur žuvo šeši turistai, dar trys sunkiai sužeisti.

JAV prezidentas Barackas Obama autobuso susprogdinimą trečiadienį prie Burgaso oro uosto pavadino „barbarišku teroro išpuoliu“, o Izraelis apkaltino Iraną bei Libano šiitų grupę „Hizbollah“.

Pasak vidaus reikalų ministro Cvetano Cvetanovo, maždaug 26-erių metų mirtininkas niekuo ypatinga nesiskyrė nuo kitų turistų.

Minėtoje vaizdo medžiagoje matyti baltasis vyras su labai ilgais šviesiais plaukais, kurie galėtų būti ir perukas. Vyras vaikšto po Burgaso oro uostą vilkėdamas mėlynus trikotažinius marškinėlius, šortus, avėdamas baltus sportbačius ir užsidėjęs beisbolo kepuraitę bei akinius.

Ant jo nugaros matyti tamsi išsipūtusią kuprinė, o priekyje - nešiojamojo kompiuterio krepšys.

Pasak pareigūnų, turimi sprogdintojo pirštų atspaudai, atliekami DNR testai, padedant JAV Federaliniam tyrimų biurui.

„Jo kelionės dokumentas buvo vairuotojo pažymėjimas, išduotas Mičigano valstijoje (JAV). Jo tapatybė dar nenustatyta“, - sakė C. Cvetanovas.

Trečiadienį Burgaso oro uoste sprogimas prie autobuso nugriaudėjo tada, kai į jį lipo ir savo bagažą krovė maždaug 50 izraeliečių turistų, atskridusių iš Tel Avivo lėktuvu.

Per sprogimą žuvo penki turistai, vairuotojas bulgaras mirė ligoninėje. Sužeista apie 30 žmonių, trijų būklė sunki. Pastarieji išgabenti į ligoninę Sofijoje.

Kiti sužeistieji ketvirtadienio rytą atvežti į sustiprintų policijos pajėgų saugomą Burgaso oro uostą, sakė įvykio vietoje buvęs AFP reporteris.

Tarp sužeistųjų buvo ir viena nėščia moteris, taip pat septynerių ar aštuonerių mergaitė sutvarstyta dešine koja.

Apie pusė nukentėjusiųjų - paaugliai. Daugelis jų iš greitosios pagalbos mašinų buvo iškelti vežimėliuose, apdegę, žaizdotomis kojomis ir rankomis. Ant rūbų dar matyti kraujo dėmės.

Po teroro akto Burgaso oro uoste sužinoti kai kurie faktai, Europos Komisija remiasi jais, palaikydama ryšius su Bulgarijos valdžia, pareiškė ketvirtadienį spaudos konferencijoje Briuselyje EK oficialusis atstovas Michele Cercone.

„Manau, kad dabar ne laikas ir ne vieta vertinti ar remti teorijas ir hipotezes“, - sakė M. Cercone, kuris yra Europos vidaus reikalų komisijos narės Cecilia Malmström sekretorius spaudai.

Jis taip atsakė į klausimą, kaip politiniu požiūriu vertina Europos Komisija Izraelio kaltinimus Iranui, kad jis neva susijęs su teroro aktu Bulgarijoje.

M.Cercone taip pat paaiškino, kad kova su terorizmu įeina į valstybių ES narių kompetenciją, o situacijos vertinimas bei būtinų priemonių vykdymas - jų žinion.  

Europos Komisijos vaidmuo - koordinuoti veiksmus, panaudojant Europos Sąjungos galimybes, jeigu valstybės narės kreipiasi su atitinkamu prašymu. Tarp šių įrankių yra Europolas, kuris jau suvaidino svarbų vaidmenį, sekdamas Europoje teroristinių tinklų veiklą. Be to, yra nepaprastųjų situacijų struktūros, parengtos veikti taip pat ir teroro aktų atveju.

„Iki šiol, ir tai kol kas komisarės C. Malmström, Bulgarijos valdžios ir Europolo ryšių rezultatas, nebuvo konkrečių Bulgarijos vyriausybės prašymų  dėl pagalbos, bet mes su savo įrankiais, ekspertais ir kitomis galimybėmis esame pasirengę padėti Bulgarijai, jeigu tai bus būtina“, - pažymėjo M.Cercone.

Kita EK oficialioji atstovė Pia Ahrenkilde Hansen pranešė, kad Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso laiške Izraelio ministrui pirmininkui Benjaminui Netanyahu „pabrėžė mūsų valią bendradarbiauti ir pasiūlė pagalbą tyrimui, kad būtų įvykdytas teisingumas“.

ES vykdomosios institucijos vadovas pareiškė užuojautą Izraelio premjerui dėl jo šalies piliečių žūties per teroro aktą, sakė P. Ahrenkilde Hansen.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.