Sirijai - signalai iš JAV

Tiek sėkmė mūšiuose, tiek tarptautinės bendruomenės parama padrąsino Sirijos sukilėlius. Jie skelbia siekiantys, kad Vakarai virš šalies įvestų neskraidymo zoną. Apie tai rašo AP ir „Reuters”.

SNT lyderis A. Sida siekia karinės Vakarų šalių pagalbos sukilėliams.<br>„Lietuvos rytas“
SNT lyderis A. Sida siekia karinės Vakarų šalių pagalbos sukilėliams.<br>„Lietuvos rytas“
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“ ir lrytas.lt inf.

Aug 14, 2012, 9:02 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 9:29 AM

Opozicinės Sirijos nacionalinės tarybos (SNT) vadovas Abdelbassetas Sida tokį prašymą paskelbė išgirdęs Jungtinių Amerikos Valstijų valstybės sekretorės Hillary Clinton, kuri savaitgalį viešėjo Turkijoje, komentarus.

H. Clinton, susitikusi su Turkijos užsienio reikalų ministru Ahmetu Davutoglu, pareiškė, kad Vašingtonas kartu su Ankara netrukus imsis analizuoti būdus, kaip būtų galima padėti Sirijos sukilėliams.

Tarp tokių priemonių esanti ir neskraidymo zona. Jeigu ji būtų įvesta, tarptautinės pajėgos galėtų numušti pakilusius Sirijos prezidento Basharo al-Assado pajėgų lėktuvus.

H. Clinton patikslino, kad iki konkrečių sprendimų priėmimo dar toli. Bet ji užsiminė, jog pajėgos, kurios kontroliuotų neskraidymo zoną, galėtų būti dislokuotos būtent Sirijos kaimynės Turkijos teritorijoje.

Nors kalbėti apie karinę intervenciją Sirijoje dar anksti ir apskritai kažin ar verta, JAV diplomatės pareiškimas jau gana arti atviro pasiūlymo teikti tiesioginę karinę pagalbą sirų sukilėliams.

O SNT vadovas A. Sida nedelsė ir iškart pareiškė, kad tarptautinė bendruomenė galėtų Sirijos pasienio teritorijose įvesti neskraidymo zoną.

Taip esą būtų apsaugoti civiliai, kurie vis dažniau nukenčia nuo režimo sraigtasparnių ir karinių lėktuvų smūgių.

„Yra regionų, kurie jau išlaisvinti. Tačiau problema – B. al-Assado aviacija, pražudanti daugybę žmonių”, – teigė A. Sida.

Neskraidymo zona pernai jau buvo įvesta Libijoje – NATO ir Aljanso sąjungininkų Arabų lygoje. Tai padėjo sukilėliams nugalėti Muammaro Gaddafi pajėgas ir nuversti jo režimą.

Pasak A. Sidos, neskraidymo zona turėtų būti įvesta prie Sirijos sienos su Jordanija ir Turkija: „Tai parodytų režimui, kad jo galia kasdien slopsta.”

Sukilėliai per kelias pastarąsias savaites įsitvirtino ties Sirijos ir Turkijos siena, mat režimo pajėgos visą dėmesį sutelkė į svarbaus šiaurinio Chalebo miesto atkovojimą.

Chalebe ir vakar tęsėsi įnirtingi mūšiai.

Režimo tankai ir aviacija toliau puolė iš vieno miestų kvartalų jau trečia savaitė nesitraukiančius šimtus sukilėlių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.