Išvedus NATO pajėgas padėtis Afganistane smarkiai nepablogės

Afganistane neprasidės

Tikimasi, kad Afganistane neprasidės naujas pilietinis karas ir negrįš Talibano režimas, kai po dvejų metų iš šios šalies bus išvestos NATO kovinės pajėgos.<br>AP
Tikimasi, kad Afganistane neprasidės naujas pilietinis karas ir negrįš Talibano režimas, kai po dvejų metų iš šios šalies bus išvestos NATO kovinės pajėgos.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 20, 2012, 3:53 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 6:46 AM

Planai daugumą JAV ir NATO karių išvesti iki 2014 metų pabaigos provokuoja niūrias prognozes, kad Afganistaną vėl gali apimti vidaus karas tarp jėgų, palaikomų Pakistano ir Indijos.

Tačiau vyriausiasis NATO civilis atstovas Simonas Gassas (Saimonas Gasas) atmeta šiuos spėjimus, argumentuodamas, kad Afganistano pajėgos jau per stiprios, kad jas įveiktų Talibanas, ir kad šio regiono galybės nesuinteresuotos, jog į šią šalį sugrįžtų praeito amžiaus 10-o dešimtmečio „tamsiosios dienos“.

„Iš tiesų netikiu šiuo (pilietinio karo) scenarijumi. Manau, kad kai kuriems žmonėms jis patrauklus, nes atrodo, tarsi istorija atsikartotų“, - S.Gassas sakė naujienų agentūrai AFP ir JAV televizijai „Fox News“, duodamas interviu iš Kabulo.

„Išties nemanau, kad taip nutiks. Viena iš priežasčių, kodėl taip nenutiks - jos Afganistano kaimynai suvokia milžiniškas problemas, su kuriomis jie susidurtų, jeigu Afganistanas atsidurtų nuolatinio konflikto ir chaoso būsenoje“, - aiškino jis.

Didelis pilietinis karas sukeltų milžiniška afganų pabėgėlių srautą, pridūrė S.Gassas.

„Tikrai nemanau, kad kuris nors iš Afganistano kaimynų sveikintų nestabilumą šiame regione, kurį sukeltų toks scenarijus“, - sakė diplomatas.

Pasak jo, visame Afganistane vietos lyderiai trokšta bet kokia kaina išvengti grįžimo į anarchiją ir kraujo liejimą, koks vyko 10-ame dešimtmetyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.