Somalyje surakinti grandinėmis auginami jaunieji teroristai

Atskleista, kad „al Qaeda“ augina sau pamainą – Somalyje grobia vaikus ir ruošia juos ateities atakoms prieš Vakarų pasaulį. Teroristų mokyklos – taip galima pavadinti šias kraupias įstaigas – laiko vaikus prirakintus grandinėmis prie lovų ir moko ekstremistinio islamo tiesų, - praneša „Dailymail“.

Terorizmo mokyklose surakinti vaikai mokomi būti savižudžiais sprogdintojais.<br>"Reuters"
Terorizmo mokyklose surakinti vaikai mokomi būti savižudžiais sprogdintojais.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 20, 2012, 9:04 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 7:08 AM

Įkalintieji yra jaunesni nei dešimties metų ir jie pratinami prie savižudiškų sprogdinimų – vaikai tikinami, kad mirę „kankinio mirtimi“ jie pateks į rojų.

Nuotraukas, kuriose užfiksuoti grandinėmis supančioti vaikai, padarė terorizmo tyrėjas Neilas Doyle'as reido Mogadišu mokykloje metu. Pamokas šioje islamiškoje internatinėje mokykloje vedė Somalio teroristinės grupuotės „Al Shabaab“, sekančios „al Qaeda“ pėdomis, narys. Mokytojas teisinosi, jog vaikus surakino, nes jie praleidinėja pamokas. Tačiau daugumos mokinių tėvai nė nežinojo, kad jie ten mokosi.

Šis reidas buvo tik viena iš daugelio operacijų, kurias įgaliojo atlikti šalies vyriausybė pastaraisiais mėnesiais ir kurių metu sulaikyta 200 žmonių.

N. Doyle'as, knygų „Terror Base UK“ ir „Terror Tracker“ autorius, „Sunday Mirror“ sakė: „Iš nuotraukų tampa aišku, jog „Al Shabaab“ ėmėsi vergijos, kad paruoštų naują kartą karių ir savižudžių sprogdintojų.“

„Grupuotė prarado didelę dalį įtakos vyriausybės pajėgoms ir ėmė išnaudoti vaikus, kad galėtų susigrąžinti valdžią. Jie seka kitų aktyvistų, išnaudojančių vaikus, pėdomis – tokių kaip Afganistano Talibanas, kurie nuolat nuodija mokines mergaičių mokyklose ir šaudo mokytojus.“

Kraupi informacija atskleista vos kelios dienos po to, kai „AL Shabaab“ prisiėmė atsakomybę už nuotolinio valdymo bombą, nuo kurios žuvo mažiausiai aštuoni Somalio vyriausybės būriai, sprogus jų transportui Mogadišu mieste.

Vyriausybės pajėgos ir Afrikos Sąjungos taikdariai teigė, kad jie sustiprino apsaugą prieš artėjančius rugpjūčio 20 dienos prezidento rinkimus, kai bus paleista pereinamoji vyriausybė.

„Al Shabaab grasino, kad vykdys dar daugiau antpuolių, kol trys svarbiausi Somalio vyriausybės pareigūnai ir tuzinas kitų politikų atkakliai ruošiasi prezidento rinkimams. Praėjusią savaitę vyriausybė sėkmingai sulaikė su sprogdintojus, kurių taikinys buvo konferencijų salė, kurioje delegatai tvirtino konstitucijos projektą.

„Al Shabaab“ karinių pajėgų atstovas Sheikhas Abdiasis Abu Musabas agentūrai „Reuters“ teigė: AMISOM ir vyriausybė niekuomet negalės užsnūsti ar atsipalaiduoti. Jų laukia dar daugiau sprogimų.“

Terorizmo gijos siekia Didžiąją Britaniją

Žinia apie teroristų mokyklas dar labiau patvirtino nuogąstavimus, kad „ Al Shabaab“ turi savo teroristinius taikiklius Jungtinėje Karalystėje, kur praėjusią savaitę į kalėjimą pateko broliai dvyniai, sudarę labdaros grupę rinkti tūkstančius svarų teroristinei organizacijai Somalyje.

25-erių Shabiras ir Shafiqas Ali, apsimetė teisėtai renkantys pinigus gatvėse palestiniečiams ir pasaulio varguomenei. Iš tiesų jiedu siuntė pinigus savo vyresniajam broliui, išvykusiam į Somalį prisidėti prie musulmonų sukilimo. Sukčiai sugauti po to, kai kovos su terorizmu policija atliko kratą ir aptiko telefoninio pokalbio su broliu įrašą. Teisėjas Fulfordas, nuteisęs juos trims metams kalėjime, sakė, kad vyrai išsiuntė mažiausiai 3 tūkst. svarų į Afrikos ragu vadinamą Somalio pusiasalį. Pasak teisėjo, jų brolis buvo pasiryžęs paaukoti gyvenimą dėl žmonių, siekiančių sukurti islamišką Somalio Emyratą. Jie buvo įkvėpti „al Qaeda“ neapykantos pamokslininko Anywaro Al-Awkakio – idėjinio vado, inicijavusio daugybę teroristinių sprogdinimų.

„Abu nuteistieji savo darbu padėjo kai kam, kas smarkiai prisidėjo prie teroristinės veiklos karo suskaidytoje valstybėje Afrikoje. Teismas turi atsižvelgti į nusikaltimo rimtumą, turėdami omenyje tai, kad jų tikslas buvo remti terorizmą“, - teigė teisėjas.

Spręsti problemas Somalyje, vis plačiau žinomas kaip teroristų buveinė, anksčiau šiemet buvo surengtas tarptautinis viršūnių susitikimas, kai užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague'as sakė, jog Jungtinė Karalystė turi dėti didesnes pastangas kovai su terorizmu Somalyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.