Užpulta dar viena JAV ambasada – šįkart Jemeno sostinėje (papildyta)

Protestuotojams vienu metu pavyko patekti į JAV ambasados teritoriją ir ten padegti keletą diplomatų automobilių. Jie taip pat sudegino Jungtinių Valstijų vėliavą. Vietoje jos musulmonai iškėlė juodą plakatą su užrašu „Nėra kitų dievų, tik Alachas“. 

JAV ambasados apylinkėse Sanoje ketvirtadienį riaušininkus vėsino ir policijos leista vandens srovė.<br>„Reuters“
JAV ambasados apylinkėse Sanoje ketvirtadienį riaušininkus vėsino ir policijos leista vandens srovė.<br>„Reuters“
Daugiau nuotraukų (1)

DPA, ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 13, 2012, 8:31 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 7:03 PM

 Jemeniečiai taip reiškė savo pasipiktinimą dėl JAV sukurto musulmonų pranašą Mahometą išjuokiančio filmo „Musulmonų nekaltybė“ („Innocence of Muslims“).

Protestuotojams vienu metu pavyko patekti į JAV ambasados teritoriją ir ten padegti keletą diplomatų automobilių. Jie taip pat sudegino Jungtinių Valstijų vėliavą. Vietoje jos musulmonai iškėlė juodą plakatą su užrašu „Nėra kitų dievų, tik Alachas“. 

Netrukus apsaugos tarnybos siautėjančius jemeniečius išstūmė iš JAV teritorijos, tačiau už ambasados sienų toliau vyko riaušės. 

Po pietų keletas protestuotojų dar kartą bandė patekti į ambasados teritoriją, ir vienam jemeniečiui šis bandymas baigėsi tragiškai - jį nušovė policija. Pasak policijos pareigūnų,  dar penki protestuotojai buvo sužeisti.

Pasak liudininkų, šiaušėse dalyvavo daugiausia jauni protestuotojai, kurie šaukė: „Mes atpildysime, Dievo pranaše!“ Jie į ambasadą mėtė akmenis ir bandė sudaužyti langus. Kiti laikė plakatus su užrašu: „Alachas yra didis“. 

Šalia ambasados buvo deginamos automobilių padangos, protestuotojai nulupo nuo atstovybės sienos jos emblemas ir bandė perlipti aukštą betoninę ambasadą juosiančią tvorą.

Naktį iš antradienio į trečiadienį buvo užpultas JAV konsulatas Libijos rytuose esančiame Bengazio mieste. Per antpuolį žuvo Jungtinių Valstijų ambasadorius Libijoje Christopheris Stevensas ir dar trys amerikiečių diplomatai.

JAV pareigūnai ketvirtadienį pranešė tiriantys, ar ataka Libijoje nebuvo planuotas islamistų išpuolis. Apžvalgininkai taip pat spėja, kad musulmonus supykdęs filmas galėjo pasirodyti neatsitiktinai. Kol kas jo sukūrimo tikrieji autoriai ir motyvai yra neaiškūs. Yra manančiųjų, kad ir filmas, ir ambasadų puolimai gali būti koordinuoti.

Jemenas yra laikomas teroristų grupuotės „Al Qaeda“ tvirtove Arabų pusiasalyje. Sana skiria daug dėmesio kovai su šia ekstremistine grupuote. 

Antradienį Jemeno vyriausybė pranešė, kad per JAV pajėgų antskrydį buvo nukautas antras pagal svarbą „Al Qaeda“ lyderis šioje šalyje.

Neramumai - ir prie JAV ambasados Egipte

Ketvirtadienį prie JAV ambasados Egipto sostinėje Kaire per susirėmimus tarp saugumo pajėgų ir demonstrantų, pasipiktinusių amerikiečių filmu apie musulmonų pranašą Mahometą, buvo sužeista mažiausiai 13 žmonių.

Policijos pareigūnai ašarinėmis dujomis bandė išvaikyti protestuotojus, kurie mėtė akmenis ir butelius su padegamuoju skysčiu, skelbė televizija.

Be kita ko, demonstrantai padegė policijos furgoną ir užblokavo kelią, vedantį į ambasadą netoli Tahririo aikštės.

Antradienį protestuotojai perlipo ambasados pastatą supančią sieną ir sudegino JAV vėliavą.

Demonstrantai reikalauja, kad JAV oficialiai atsiprašytų dėl filmo, kuris sukėlė pasipiktinimą musulmoniškose šalyse.

Sujudimas - daugelyje šalių

* Irano sostinėje Teherane iraniečiai susirinko prie Šveicarijos ambasados, kur skandavo prieš Jungtines Valstijas ir Izraelį nukreiptus šūkius.

Bangladešo sostinėje Dakoje kilo nedidelis protestas. Žmonės reikalavo, kad filmo autorius būtų nubaustas.

* Demonstracijos vyko Irako sostinėje Bagdade ir Basros mieste. Šios šalies islamistai įspėjo, kad filmas visus amerikiečius stato į pavojų.

* Pranešta apie neramumus Maroke, Sudane ir Tunise.

Pakistano policija pranešė, kad turi žinių apie būsimus protestus prie JAV ambasados sostinėje Islamabade. Pareigūnai ruošiasi galimoms riaušėms.

* Viso pasaulio JAV ambasadose sustiprintas saugumas. 

Abejonės dėl filmo režisieriaus tapatybės

Kilus didžiuliam musulmonų pasipiktinimui dėl antiislamiško filmo „Musulmonų nekaltumas“, akys krypsta į jo režisierių, kuris prisistato esąs Samas Bacile'as. Jis sakosi esąs JAV gyvenantis izraelietis.

Tačiau dėl šio asmens tapatybės kilo abejonių. JAV žiniasklaida paskelbė, kad jis galimai yra Kalifornijoje netoli Los Andželo gyvenantis koptas (Egipto krikščionis), anksčiau nuteistas už finansinius nusikaltimus.

Padėtis tapo dar neaiškesnė, kai šio filmo aktoriai ir techniniai darbuotojai pareiškė, kad buvo išnaudojami, o bent vienas iš jų tvirtino, kad filme aktorių žodžiai buvo pakeisti musulmonus įžeidžiančiais dialogais.

   Minėto filmo konsultantas Steve'as Kleinas teigė, kad S.Bacile'as, kurio vardas esąs slapyvardis, labai nuliūdo dėl JAV ambasadoriaus mirties Libijoje. 

Dienraštis „The Wall Street Journal“ antradienį išspausdino interviu su S. Bacile'u, kuris griežtai kritikavo islamą.

„Islamas yra vėžys“, - pareiškė jis ir pridūrė, kad apie 100 žydų paaukojo 5 mln. dolerių, už kuriuos jis pernai per tris mėnesius Kalifornijoje sukūrė dviejų valandų trukmės filmą, kuriame dalyvavo 60 aktorių ir 45 techniniai darbuotojai.

Šis filmas buvo parodytas viename Holivudo teatre maždaug prieš tris mėnesius, o vėliau dingo iš akiračio. Praėjusią savaitę buvo išleista jo versija, įgarsinta arabų kalba, kurios ištraukos, parodytos vienos Egipto televizijos, išprovokavo protestus.

Dialogai - perrašyti?

Kaip praneša televizija CNN, filmavimo grupė ir aktoriai pareiškė savo protestą bendrame pranešime: „Visas aktorių kolektyvas ir filmavimo komanda nepaprastai nuliūdinti ir jaučia, kad jais pasinaudojo prodiuseris.“

„Mes 100 proc. nepalaikome šio filmo ir buvome smarkiai suklaidinti dėl jo ketinimų ir tikslų... Esame sukrėsti drastiškų scenarijaus perrašymų ir melo, kuris buvo sakomas visiems prisidėjusiems“, - pridūrė jie.

 Aktorė Cindy Lee Garcia, vaidinusi moterį, kurios paauglė dukra ištekinama už Mahometo, sakė nežinojusi, kad šis filmas yra prieš musulmonus nukreipta propaganda, pridūrusi, kad jos dialogai buvo pakeisti po filmavimo.

„Tai turėjo būti filmas, pasakojantis, koks buvo gyvenimas prieš 2 tūkst. metų, - C. L. Garcia sakė bulvarinių naujienų portalui „Gawker“. - Ten nieko nebuvo nei apie Mohametą, nei apie musulmonus ar kažką panašaus.“

Iš tikrųjų netgi neįgudęs žiūrovas gali pastebėti neatitikimą tarp dialogo ir aktorių lūpų judesių 14 minučių trukmės filmo ištraukoje, išplatintoje internetu. Interneto svetainė „Youtube“ šį vaizdo įrašą ketvirtadienį jau buvo pašalinusi. 

Internete paskelbtuose pranešimuose, kurie cituojami dienraščio „The New York Times“ tinklalapyje, keliama prielaida, kad prieš šio filmo reklamos prisidėjo Egipte gimęs koptas Morrisas Sadekas ir jo sąjungininkas Terry Jonesas - Floridos pastorius, pagarsėjęs ankstesnėmis Korano deginimo akcijomis.

Vėliau trečiadienį vienas vyras, įvardytas kaip Nakoula Basseley Nakoula, tvirtino vadovavęs filmą prodiusavusiai bendrovei ir nurodė esantis koptas.

 Vis dėlto šis 55 metų vyras, 2010 metais nuteistas kalėti 21 mėnesį už nusikaltimą, susijusį su bankų klaidinimu, neigė esantis Samas Bacile'as, nors pagal jo interviu, duotą žiniasklaidai mobiliuoju telefonu, buvo nustatyta, kad jis kalbėjo iš tos pačios vietos, kaip ir numanomas filmo režisierius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.