Japonija perspėja Kiniją nestoti prieš Tokijo interesus ginče dėl salų

Japonijos premjeras

Japonams Senkaku salos - neatsiejama jų valstybės dalis.<br>AP
Japonams Senkaku salos - neatsiejama jų valstybės dalis.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 27, 2012, 1:42 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 1:04 PM

Kalbėdamasis su žurnalistais Niujorke vykstančios Jungtinių Tautų (JT) Generalinės Asamblėjos kuluaruose, Y. Noda sakė, kad Kinija nepakankamai įvertina padėties rimtumą ir pareikalavo, kad Pekinas nutrauktų nacionalistų protestuotojų grasinimus, nukreiptus prieš Japonijos piliečius ir jos verslo interesus.

„Kalbant apie Senkaku salas, jos iki šiol yra neatsiejama mūsų teritorijos dalis istorijos šviesoje ir pagal tarptautinę teisę“, - pareiškė Y. Noda, turėdamas omenyje salyną Rytų Kinijos jūroje, kurį Pekinas vadina Diaoju salomis.

„Tai labai aišku ir faktiškai nėra jokių teritorinių problemų. Dėl to negali būti jokių kompromisų, kurie galėtų reikšti nutolimą nuo šios esminės pozicijos. Turiu tai pareikšti labai aiškiai, - jis sakė reporteriams. - Šis klausimas turėtų būti sprendžiamas ne jėga, o ramiai, su protu ir gerbiant tarptautinę teisę.“

Kinijos užsienio reikalų ministras Yang Jiechi antradienį per susitikimą su Japonijos diplomatijos vadovu Koichiro Gemba Jungtinių Tautų būstinėje sakė, kad Japonija „smarkiai pažeidė“ Kinijos suverenumą, nurodė Pekino URM.

„Kinijos pusė jokiu būdu nepakęs jokių vienašališkų Japonijos pusės veiksmų dėl Diaoju salų“, - ministerija citavo Yang Jiechi.

Vienas Japonijos pareigūnas, kalbėdamasis Niujorke su naujienų agentūra AFP, patvirtino, kad šių derybų atmosfera buvo „griežta“, tačiau pažymėjo, jog abi šalys sutiko tęsti dialogą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.