Sprogimai per R. Juknevičienės viešnagę Afganistane užminė mįslę

Per Lietuvos krašto apsaugos

Lietuvos karių vadovaujamos Goro provincijos atkūrimo grupės (PAG) stovykla yra miesto pakraštyje.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
Lietuvos karių vadovaujamos Goro provincijos atkūrimo grupės (PAG) stovykla yra miesto pakraštyje.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 7, 2012, 12:04 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 7:22 AM

Sprogimai įvyko netrukus po to, kai Lietuvos delegacijos lėktuvas pakilo skrydžiui į kitą objektą – Kandaharo karinę bazę Afganistano pietuose.

Manoma, kad vienas iš sprogimų galėjo būti bandymas pasikėsinti į naujojo Goro provincijos gubernatoriaus Sayedo Armaro Ramadi gyvybę.

Lietuvos kariuomenės atstovų teigimu, tiesiogiai šie sprogimai su Lietuvos delegacijos vizitu nesiejami, nors vienas sprogimas mokykloje įvyko praėjus kelioms minutėms po to, kai lėktuvas, skraidinęs Lietuvos delegaciją, pakilo skrydžiui į Kandaharą.

Pirmasis sprogimas Goro provincijos sostinėje nugriaudėjo ketvirtadienį apie 11 val. ryto vietos laiku prie vienos iš Čagčarano mokyklų, kurioje buvo švenčiama mokytojų diena. Susirinkimo metu sprogus, kaip manoma, savadarbiam sprogstamajam užtaisui, viena mergaitė buvo sužeista. Kitais duomenimis, sužeisti keli civiliai asmenys.

Antrasis sprogimas įvyko 13 val. įvyko akmens skaldykloje, jo metu du civiliai žuvo, du sužeisti.

Mokykla, kurioje nugriaudėjo sprogimas, įsikūrusi Čagčarano centre. Lietuvos karių vadovaujamos Goro provincijos atkūrimo grupės (PAG) stovykla yra miesto pakraštyje.

Kaip BNS teigė Lietuvos provincijos atkūrimo grupės atstovai, sprogimas akmens skaldykloje galėjo būti atsitiktinis, nesusijęs su išpuoliu. Tuo metu sprogimas mokykloje, kaip manoma, galėjo būti pasikėsinimas į Goro gubernatorių Sayedą Armarą Ramadį, kuris į šias pareigas paskirtas šių metų rugpjūtį.

Mokytojų šventės metu Goro gubernatorius lankėsi mokykloje, sprogimas įvyko jam išvykstant iš mokyklos. Gubernatorius nenukentėjo.

Su vizitu Afganistane šią savaitę viešėjusi krašto apsaugos ministrė R. Juknevičienė bei Lietuvos kariuomenės atstovai su Goro provincijos gubernatoriumi buvo susitikę trečiadienį, dieną prieš galimai įvykusį pasikėsinimą.

Gubernatorius S. A. Ramadis susitikime dėkojo už Lietuvos paramą atstatant Goro provinciją, plėtojant vystomojo bendradarbiavimo projektus bet prašė tęsti pagalbą, padedant rasti donorų konkretiems infrastruktūros, kelių atstatymo projektams. Gubernatorius taip pat pateikė prašymą, kad Lietuva perduotų vietos pajėgoms atkūrimo grupės stovyklą, kai Lietuva kitąmet baigs šią misiją.

Vietos pareigūnų teigimu, Goro provincijos saugumo pajėgos neturi tinkamos stovyklos gyvenimui ir darbui.

Krašto apsaugos ministrė R. Juknevičienė savo ruožtu oficialiai informavo Goro provincijos gubernatorių apie Lietuvos planus išvesti karius iki 2013 metų pabaigos.

Į Lietuvą ministrės vadovaujama delegacija grįžo penktadienį.

Šiuo metu Lietuvos vadovaujamoje Goro provincijos atkūrimo grupėje tarnaujanti 15-oji Lietuvos karių pamaina yra sudaryta daugiausiai iš Didžiosios kunigaikštienės Birutės motorizuotojo pėstininkų bataliono karių. Lapkritį juos pakeis šiuo metu pasiruošimą misijai bebaigianti 16-oji Lietuvos karių pamaina, o kitų metų gegužę – pasirengimą taip pat jau pradėjusi Lietuvos karių misiją Provincijos atkūrimo grupėje užbaigsianti 17-oji Lietuvos karių pamaina.

Goro provincijos atkūrimo grupės stovykloje Čagčarane kartu su Lietuvos kariais ir civiliais tarnauja ir dirba Gruzijos, Japonijos, Jungtinių Amerikos Valstijų , Lenkijos, Suomijos, Čekijos, Ukrainos, Kroatijos ir Bulgarijos atstovai.

PAG civilinis elementas sudarytas iš Lietuvos, Japonijos ir JAV biurų, atstovaujančių savo valstybių vyriausybėms ir vykdančių vystomojo bendradarbiavimo programas bei projektus.

Afganistane vis labiau įsibėgėjant atsakomybės už saugumo užtikrinimą vietos pajėgoms perdavimo procesui, planuojama iki 2013 metų pabaigos išvesti Lietuvos karius iš Afganistano Goro provincijos ir užbaigti Lietuvos vadovaujamos Goro provincijos atkūrimo grupės veiklą.

Lietuvos vadovaujama tarptautinė provincijos atkūrimo grupė Gore savo veiklą pradėjo 2005 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.