Izraelis skaičiavo palestiniečių kalorijas

Vykdydamas Gazos ruožo blokadą Izraelis kruopščiai skaičiavo vietos gyventojų suvartojamas kalorijas. Tai paaiškėjo prieš porą savaičių Izraelio Saugumo ministerijai paviešinus ilgą laiką slaptai laikytus dokumentus.

Slopindamas palestiniečius Izraelis naudoja ne tik tankus.<br>"Reuters"
Slopindamas palestiniečius Izraelis naudoja ne tik tankus.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 9, 2012, 1:33 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 2:40 PM

Maistas kaip ginklas

Blokada prasidėjo 2007 metų pabaigoje, kai karinė palestiniečių grupuotė „Hamas“ į savo rankas perėmė Gazos kontrolę. Tuo nepatenkintas Izraelis kaip mat užblokavo visą pakrantės ruožą ir ėmė kontroliuoti kiekvieną į Gazos ruožą patenkantį krovinį.

Nors kariuomenės atstovai ir teigia niekada nesiekę apriboti maisto tiekimo, o kalorijų skaičiavimą laiko tik priemone, užkirtusia kelią humanitarinei katastrofai regione, tačiau kritikai tuo abejoja. Pasak jų, būtent tokie skaičiavimai lėmė vartojamųjų prekių stygių Gazos ruože. Paviešinti dokumentai yra tiesioginis įrodymas, kad Izraelis pasinaudojo maistu kaip karo įrankiu.

Siekdamas susilpninti vietos aktyvistus, dar 2007 metų pabaigoje Izraelis ėmė taikyti, kaip pats įvardijo, „griežtus suvaržymus priešiškai teritorijai“. Blokada apėmė stiprų degalų, elektros ir maisto srautų į Gazą sumažinimą. Iš anksčiau šią teritoriją pasiekdavusių 400 maistu ir kitomis pirmojo vartojimo prekėmis prikrautų sunkvežimių blokados metu teliko vos 106.

Remiantis atskleistais dokumentais taip pat paaiškėjo, jog vienam asmeniui dienai Izraelis leisdavo ne daugiau kaip 2279 kalorijas.

Maisto produktai buvo sunormuoti šimtųjų tikslumu: 11-50 metų amžiaus vyrai gaudavo 316,05 gramų mėsos, o to paties amžiaus moterys – 190,47 gramų miltų.

Be to, gyvybiškai svarbūs produktai buvo griežtai atriboti nuo prabangos prekių. Tad jeigu šaldyta lašiša ir neriebus jogurtas galėjo laisvai kirsti blokados sargybą, tai kalendrai bei tirpiai kavai degė raudona šviesa.

Izraelis kaltę neigia

Blokada paralyžiavo visą Gazos ruožo ekonomiką, o sustabdyta prekyba žaliavomis bedarbiais paliko dešimtis tūkstančių palestiniečių.

Izraelio kariuomenės atstovas majoras Guyusas Inbaras griežtai paneigė teiginius, kad maisto kontrolė buvo naudota kaip priemonė Gazos gyventojams bausti. „Matematinė formulė buvo sukurta tam, kad padėtų identifikuoti maisto poreikio mastus ir užkirstų kelią humanitarinei krizei Gazoje. Tai buvo apsauginė, o ne spaudimo priemonė“, - aiškina majoras.

Vėliau pridėdamas, jog net jeigu maisto normavimas ir buvo naudotas kaip tam tikras ginklas, tai šis buvo taikytinas išimtinai „Hamas“ smogikams, kurie neteisėtomis priemonėmis užėmė Gazos ruožą.

Anot Izraelio pareigūnų, maisto produktų srautai į Gazos teritoriją būdavo sutrikdomi tik tais atvejais, kai juos perėjoje imdavo atakuoti patys palestiniečiai.

Kaltinamas nusikaltimu žmonijai

Tačiau nei kritikų, nei Palestinos atstovų tai neįtikina. Jų teigimu, Izraelio vykdyta blokada buvo kolektyvinė bausmė, kuri be išimčių taikyta visiems gyventojams ir kurios tikslas buvo visiškai uždusinti Palestinos ekonomiką.

Pasak „Hamas“ atstovo Fawzio Barhoumo, „neseniai paviešinti dokumentai yra įrodymas, kad visi Izraelio veiksmai buvo kruopščiai suplanuoti ir sąmoningai nukreipti į taikinį, kuris nebuvo vien tik „Hamas“. Taikinys, anot jo, buvo visi Gazos ruožo gyventojai, kuriuos nuo humanitarinės katastrofos išgelbėjo tik slapti požeminiai tuneliai, kuriais iš Egipto gabenama kontrabanda.

F. Barhoumas taip pat tikisi, jog paviešinti dokumentai galiausiai bus panaudoti kaip pagrindas teisti Izraelį už nusikaltimus žmonijai.

Parengė Miglė Šeikytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.