Sirija pasirengusi panaudoti cheminį ginklą (dar papildyta)

Sirijos kariniai chemikai baigė maišyti zarino - nervus paralyžiuojančios medžiagos - komponentus. Tai ketvirtadienį pranešė „NBC News”, remdamasis šaltiniais Pentagone.

Kad zarino komponentai gabenami į vieną vietą, buvo sužinota prieš kelias dienas.<br>AP
Kad zarino komponentai gabenami į vieną vietą, buvo sužinota prieš kelias dienas.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Dec 6, 2012, 1:24 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 8:09 PM

Šiais duomenimis, zarinas ne tik paruoštas naudoti, bet ir išpilstytas į specialius kanistrus aviacijos bombose. (Taikos metu šios nuodingosios medžiagos komponentai laikomi atskirai, kad būtų išvengta nelaimingų atsitikimų.)

Kad zarino komponentai gabenami į vieną vietą, buvo sužinota prieš kelias dienas.

Anksčiau JAV, ES, NATO ir Rusija įspėjo Sirijos vyriausybę, kad ji nenaudotų cheminio ginklo. Atsakydamas į tai oficialusis Damaskas patikino, kad „jokiomis aplinkybėmis” nenaudos cheminio ginklo prieš sirus.

NATO tariamai svarsto karinės intervencijos į Siriją galimybę

NATO vadovybė, anot žiniasklaidos, svarsto karinės intervencijos į Siriją galimybę. Per neformalų susitikimą antradienį šia tema kilo audringi nesutarimai tarp kai kurių Europos šalių užsienio reikalų ministrų ir Aljanso generalinio sekretoriaus Andersas Foghas Rasmussenas, rašo Vokietijos laikraštis "Sueddeutsche Zeitung", kuriuo remiasi agentūra AFP.

Anot susitikimo dalyvių, A. F. Rasmussenas atkreipė dėmesį į JAV žvalgybos informaciją, kad Sirija galbūt rengiasi panaudoti cheminį ginklą ir pareiškė, kad NATO "negali toliau nematyti pavojaus". Ministrai tai įvertino kaip A. F. Rasmusseno mėginimą gauti leidimą karinei vadovybei ruošti planus dėl tiesioginio ar netiesioginio įsikišimo į konfliktą Sirijoje. NATO vadovą parėmė JAV, Didžioji Britanija ir Turkija.

Prieš tokius planus, be kitų Europos šalių, buvo Vokietija, Nyderlandai ir Čekija. Jos įspėjo nepervertinti tariamos žvalgybinės informacijos ir reikalavo spręsti konfliktą tik taikiai ir tik per Jungtines Tautas (JT).

Baiminasi konspiracijos

Sirijos prezidento Basharo al-Assado užsienio reikalų viceministras ketvirtadienį sakė, kad Vakarai kelia paniką dėl neva galimo cheminio ginklo panaudojimo Sirijos pilietiniame kare, nes ieško "preteksto intervencijai", pranešė "Reuters".

Sirijos užsienio reikalų viceministras Faisalas Maqdadas apie cheminį ginklą kalbėjo po to, kai Vokietija pritarė NATO priešraketinių baterijų "Patriot" dislokavimui Turkijoje, prie Sirijos sienos. Turkijoje dislokavus "Patriot" gynybines raketas, šalyje reikėtų dislokuoti ir NATO karių, ir Sirija baiminasi, kad tuomet būtų galimą įvesti neskraidymo zoną virš Sirijos.

"Sirija dar kartą, dešimtąjį ir šimtąjį kartą, pabrėžia, kad jei turėtume tokių ginklų, jie nebūtų naudojami prieš savo žmones. Nes nevykdytume savižudybės", - sakė F. Maqdadas.

JAV prezidentas Barackas Obama ir kiti NATO lyderiai perspėjo, kad panaudodama cheminį ginklą Sirija peržengtų ribą ir sulauktų pasekmių. Viceministras F. Maqdadas sakė, kad Vakarų pranešimai, jog Sirijos kariuomenė ruošia cheminį ginklą ir gali jį panaudoti prieš sukilėlius, yra paprasčiausiai "teatras".

"Tiesą sakant, mes baiminamės dėl konspiracijos... tarp JAV ir kelių Europos valstybių, kurios galėjo tokių ginklų perduoti teroristų organizacijoms Sirijoje, kad vėliau galėtų teigti, kad tai Sirija panaudojo šiuos ginklus", - per Libano televiziją "Al Manar" sakė F. Maqdadas.

"Bijome, kad rezgama konspiracija, kuria šalys, didinančios spaudimą Sirijai, siekia rasti pretekstą intervencijoms Sirijoje", - pridūrė jis.

Reiškia susirūpinimą

Jungtinių Tautų (JT) vadovas Ban Ki-moonas ketvirtadienį pareiškė, kad Sirijos prezidentą Basharą al Assadą  reikėtų „patraukti teisminėn atsakomybėn“,  jeigu Damasko režimas panaudotų cheminį ginklą sukilimui Sirijoje numalšinti.

„Aš išreiškiau savo didžiausią susirūpinimą Sirijos vyriausybei ir prieš porą dienų  nusiunčiau laišką prezidentui Assadui“, - sakė Ban Ki-moonas per spaudos konferenciją Bagdade, kurioje taip pat dalyvavo Irako premjeras Nuri al-Maliki.

„Perspėjau, kad bet kokiu atveju, jeigu bus panaudotas cheminis ginklas, kas bebūtų, tas turės būti patrauktas teisminėn atsakomybėn, ir tie žmonės sulauks rimtų pasekmių“, - sakė JT generalinis sekretorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.