Sirijos opozicijos vadovas ištiesė ranką režimui

Sirijos opozicijos vadovas

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 4, 2013, 5:41 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 3:00 PM

Interviu arabų palydovinei televizijai „al Jazeera“ Ahmedas Moazas al Khatibas taip pat sakė, kad derybos su režimo pareigūnais nėra išdavystė, kaip pareiškė jo kritikai po to, kai praėjusią savaitę jis paskelbė norintis kalbėtis su režimo atstovais.

O Irano užsienio reikalų ministras Ali Akbar Salehi antradienį pareiškė, kad tęs derybas su Sirijos opozicija, su kurios atstovais buvo susitikęs šį savaitgalį.

„Musų pokalbis užtruko nuo 45 minučių iki valandos ir buvo labai vaisingas..., ir mes pasižadėjome tęsti šią diskusiją“, - sakė A. A. Salehi viename Berlyno užsienio politikos institute po susitikimo su Sirijos opozicijos lyderiu Ahmedu Moazu al Khatibu saugumo konferencijoje Miunchene.

Savo pirmą susitikimą su A. M. Khatibu sekmadienį A. A. Salehis pavadino „labai geru susitikimu“ ir „geru žingsniu į priekį“.

Praėjusiais metais Sirijos nacionalinės koalicijos lyderiu tapęs A. M. Khatibas šeštadienį Miunchene taip pat susitiko su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu ir JAV viceprezidentu Joe Bidenu.

Tarptautinės konferencijos pradžioje A. M. Khatibas pakartojo jau anksčiau netikėtai nuskambėjusį savo pareiškimą, jog jis yra pasiruošęs pradėti dialogą su Damasko režimu su tam tikromis sąlygomis, viena kurių - 160 tūkst. belaisvių paleidimas.

Tačiau pagrindinė opozicinės koalicijos Sirijos nacionalinė taryba pasisako prieš bet kokias derybas su režimu iki prezidento Basharo al Assado pasitraukimo.

A. A. Salehi sako, kad jo šalis yra pasiruošusi „būti sprendimo dalimi“ Sirijoje.

Ilgametis Sirijos sąjungininkas Iranas palaiko B. Assado reiškiamus kaltinimus, esą beveik dvejus metus trunkantį sukilimą prieš jo režimą politiškai, finansiškai ir kariniu požiūriu remia Jungtinės Valstijos, Turkija, Saudo Arabija ir Kataras.

Pasak A. A. Salehi, Sirijos opozicija ir vyriausybė turi sugebėti susėsti derybų prie vieno stalo. Kalbėdamas su A. M. Khatibu jis taip pat pabrėžė, kad abi šalys turi susitikti ir organizuoti prezidento rinkimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.