Šiaurės Korėja įspėjo užsienio šalių ambasadas sostinėje dėl konflikto grėsmės

F. Castro ragina laikytis santūriai

Situacija Korėjos pusiasalyje - vis dar įtempta.<br>AP nuotr. iš archyvo
Situacija Korėjos pusiasalyje - vis dar įtempta.<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Apr 5, 2013, 7:19 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 6:42 PM

Anksčiau Rusijos užsienio reikalų ministerija ir Kinijos naujienų agentūra „Xinhua“ pranešė, kad Šiaurės Korėja pasiūlė ambasadoms apsvarstyti užsidarymą dėl konflikto grėsmės.

„Mes manome, kad šis žingsnis yra tebesitęsiančios jų retorikos dalis“, - teigiama britų Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Pasak Didžiosios Britanijos diplomatinės atstovybės pareigūno, kurio tapatybė neatskleidžiama, Europos Sąjungos šalių ambasadų Pchenjane atstovai buvo sušaukti, kad jiems būtų perduoti evakuacijos planai.

Rusijos užsienio reikalų ministerija anksčiau skelbė, kad Šiaurės Korėja „pasiūlė Maskvai apvarstyti savo darbuotojų evakuaciją intensyvėjant situacijai šalyje“, - sakė Rusijos ambasados Pchenjane atstovas Denis Samsonovas.

„Xinhua“ taip pat pranešė, kad Pchenjanas paprašė ambasadų apsvarstyti evakuaciją, jeigu situacija pablogėtų.

Šiaurės Korėja nepaskelbė jokio pareiškimo, kuris patvirtintų arba paneigtų pranešimus.

F. Castro ragina laikytis santūriai

Pasaulio komunistus žavintis Fidelis Castro penktadienį paragino Šiaurės Korėją ir Jungtines Amerikos Valstijas (JAV) vengti konfrontacijos ir priminė abiem pusėms jų „pareigą“ taikai išsaugoti.

„Jeigu ten kiltų karas, būtų baisios žmonių skerdynės“ ir Šiaurės ir Pietų Korėjoje „be jokios naudos nei vienai iš jų“, - pažymima F. Castro straipsnyje, paskelbtame pirmajame Kubos komunistų laikraščio „Granma“ puslapyje.

Dabar, kai Šiaurės Korėjos vyriausybė „pademonstravo savo techninę ir mokslinę pažangą, mes primename jiems jų pareigas toms šalims, kurios visada buvo didelės jų draugės“.

F. Castro patarė Šiaurės Korėjai neužmiršti, kad „toks karas paveiktų ... daugiau kaip 70 procentų planetos gyventojų“, ir viešai pasmerkė „tokio neįtikėtino ir absurdiško dalyko pavojingumą“ taip tankiai gyvenamame regione.

Pasak F. Castro, dabartinė krizė reiškia rimčiausią branduolinio karo pavojų nuo 1962 metų, kai buvo kilusi JAV ir Sovietų Sąjungos santykių krizė dėl sovietų branduolinių raketų dislokavimo Kuboje.

„Pareiga“ išvengti konflikto tenka ir Vašingtonui „bei Jungtinių Valstijų žmonėms“, - nurodo F. Castro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimai 2024