Į Lietuvos karius granatsvaidžiu šovė Afganistano pajėgų atstovas

Į Lietuvos karių šarvuotą

Lietuvių karius sužeidė Afganistano nacionalinės armijos karys.<br>AP
Lietuvių karius sužeidė Afganistano nacionalinės armijos karys.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2013-04-08 17:34, atnaujinta 2018-03-08 15:28

Išpuolį įvykdęs karys sulaikytas, detales aiškinasi vietos pareigūnai.

„Rankiniu prieštankiniu granatsvaidžiu iššovė Afganistano nacionalinės armijos karys. Jis šiuo metu yra sulaikytas. Šiuo metu labai sunku pasakyti kažkokias detales. Šiuo metu su juo dirba tiek Afganistano nacionalinės armijos personalas, tiek policijos, tiek vietos prokuratūros, tiek Nacionalinio saugumo direktorato personalas. Taip pat į šiuos procesus įsitraukusi mūsų Provincijos atkūrimo grupės vadovybė“, - žurnalistams sakė V. Tamošaitis.

Užpuolimas įvyko Lietuvos karių patruliui pravažiuojant pro ANA kontrolės postą. Granatsvaidžio sviedinys pataikė į automobilio bokštelį ir jo nepramušė, tačiau į transporto priemonės vidų pateko skeveldros. Patrulyje dalyvavo du automobiliai. Jungtinio štabo vadovo teigimu, užpuolime dalyvavo vienas ANA karys, jis iššovė vieną kartą ir buvo nuginkluotas kolegų.

„Kol kas anksti spręsti, su kuo galima susieti šį (Afganistano) kario poelgį, tačiau, be jokios, abejonės tai yra įvykis, kokių neturėtų būti ir tuo labiau iš to personalo, kuris mums yra draugiškas arba bent jau turėtų būti“, - teigė generolas.

Pasak jo, tikimasi, kad vienas iš sužeistų karių po kelių dienų grįš į rikiuotę, tuo metu kitas pirmadienį ryte buvo nugabentas į aukštesnio lygio karo ligoninę Mazari Šarife. Artimiausias 48 valandas jis bus stebimas, po to bus sprendžiama dėl tolesnio jo likimo.

„Vienas iš jų sužeistas lengviau - kojos sužeidimas. Tikėtina, kad karys po keleto dienų galės grįžti į rikiuotę. Kitas karys sužeistas sunkiau, naktį jis praleido mūsų medikų globoje. Per naktį mes organizavome medicininės evakuacijos skrydį. 5.20 val. karys jau buvo medikų priežiūroje aukštesnio lygio gydymo įstaigoje Mazari Šarife“, - pasakojo V. Tamošaitis.

„Pavojaus kario gyvybei nėra, karys stabilizuotas, visos gyvybinės funkcijos veikia gerai, karys jau mūsų globoje Čagčarane buvo sąmoningas“, - teigė generolas.

„Manęs jų artimieji paprašė neviešinti nei sužeidimo pobūdžio, nei jų vardų, nei pavardžių. Aš galiu pasakyti, kad jie nėra iš vadovaujančio personalo, vienas karys yra vyresnysis eilinis, kitas yra grandinis“, - kalbėjo karininkas.

Pamaina, kurioje tarnavo šie kariai, eina į pabaigą. Sužeistieji Gore praleido penkis mėnesius.

V. Tamošaitis pažymėjo, kad apie ANA „jokiu būdu negalima spręsti pagal vieną šitą poelgį“, bet pridūrė, kad toliau bendradarbiaudami su Afganistano kolegomis Lietuvos kariai turės „imtis papildomų priemonių“.

Pasak V. Tamošaičio, Afganistane pernai įvyko 44 tokio pobūdžio incidentai, kuomet išpuolius koalicinių pajėgų atstovus surengė vietos jėgos struktūrų pareigūnai ar kariai.

Iš viso nuo 2005 metų, kai Lietuva pradėjo vadovauti Goro PAG, šioje provincijoje buvo sužeista 11 karių, vienas karys žuvo. Pastarieji metai Gore Lietuvos pajėgoms buvo sąlyginai ramūs.

„Per 2012 metus Gore nebuvo nė vieno įvykio, taip, kad tai yra šaukštas deguto šiuo metu. Tačiau aš dar kartą noriu paminėti - Afganistanas nėra saugi aplinka, Afganistane, tame tarpe ir Goro provincijoje, tokio pobūdžio netikėtumai yra galimi. Ten, kur saugi aplinka, kariuomenė nevažiuoja“, - sakė V. Tamošaitis.

Šiuo metu Afganistane tarnauja provincijos atkūrimo grupės šešioliktoji Lietuvos karių pamaina, kurios daugumą sudaro Krašto apsaugos savanorių pajėgų Didžiosios kovos apygardos 8-osios rinktinės kariai.

Lietuva misiją Gore planuoja baigti šiais metais. Paskutiniai kariai provinciją turėtų palikti rugsėjį. Sunkiai pasiekiame ir viename skurdžiausių Afganistano regionų Lietuvos kariai tarnauja nuo 2005 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.