Čečėnų draugas A. Endriukaitis: „Akivaizdu, kad broliais Carnajevais buvo pasinaudota“

Kovo 11-osios Akto signataras, Tarptautinės parlamentarų grupės Čečėnijos problemoms generalinis sekretorius Algirdas Endriukaitis įsitikinęs, kad tikrosios teroro akto Bostone priežastys gali likti neatskleistos. Su aukščiausiais Čečėnijos Respublikos Ičkerijos vadovais ne vienerius metus artimai bendravęs politikas tikina, kad teroro išpuolio rengimu įtariamais broliais Carnajevais kažkas meistriškai pasinaudojo.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Apr 24, 2013, 11:57 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 7:42 PM

Ar vėl susidurta su Rusijos slaptųjų tarnybų operacija, profesionalų vadinama „operatyvine kombinacija“? Ar pavyks išsiaiškinti, kas ir kodėl paskatino Jungtinėse Amerikos Valstijose gyvenimą kūrusius du jaunus išeivius iš Čečėnijos, brolius Carnajevus ryžtis beprotiškam poelgiui? Šie klausimai neduoda ramybės Kovo 11-osios Akto signatarui A. Endriukaičiui.

Bene geriausiai čečėnų gyvenimą ir šios tautos pasipriešinimo kovą išmanantis lietuvis su lrytas.lt skaitytojais pasidalijo savo įžvalgomis.

- Esate labai gerai susipažinęs su Čečėnijos problemomis. Jums artimai teko bendrauti su nužudytu Ičkerijos Respublikos prezidentu Džocharu Dudajevu, kitais šios šalies vadovais, ginkluoto pasipriešinimo lyderiais. Ką manote apie Bostono tragediją, apie teroro akto rengimu ir įvykdymu įtariamus du išeivius iš Čečėnijos?

- Kalbant apie terorizmą, mūsų vertinimas – vienareikšmiškai neigiamas. Kuo nusikalto tie žmonės, kurie atėjo pasižiūrėti Bostono maratono ar jame dalyvavo?

O tai, kad Carnajevais buvo pasinaudota - akivaizdu. Šiuo metu svarstau dvi versijas: iš nepatyrimo jie galėjo pasiduoti tikrų arba netikrų nukreipėjų įtakai. Su jais galėjo susisiekti žmonės iš teroristinių organizacijų, tokių kaip „Al Qaeda“, arba prisistatydami jais, arba per juos – Rusijos slaptųjų tarnybų darbuotojai. Tą jie darė organizuojant Riazanės sprogdinimą, tą jie darė, kaip vėliau paaiškėjo, - „Nord-Ost“.

Slaptųjų tarnybų darbuotojai tokią operaciją vadina „operatyvine kombinacija“. Prisistatoma tam tikros organizacijos atstovu, veikiama jos vardu. Panaudojus tą pačią taktiką buvo nužudytas ir Šamilis Basajevas (garsus čečėnų kovotojų vadas. – Red.). Atsirado kažkokie ekstremistai, kurie į Čečėniją pasiuntė sprogmenų prikrautą sunkvežimį, žinodami, kad jį pasitiks pats Š. Basajevas.

Bostono maratono sprogdinimo, kuris jokiu būdu negali būti pateisinamas, priežastys gali būti nustatytos, o gali likti ir nežinomos. Nes Rusijos Federalinio saugumo tarnyba (FSB) mėgsta dirbti kitų rankomis.

Žinoma, tai turės didžiulės geopolitinės įtakos. Rusija tik stiprins savo pozicijas, bus rodoma, kad čečėnų tauta – teroristai, nepatikimi ir t. t.

- Kaip manote, ar tiesa kada nors paaiškės?

- Gaila, kad žuvo vyresnysis brolis Carnajevas. Jeigu jis būtų likęs gyvas, gal būtų daugiau aiškumo šioje istorijoje. Nes jaunėlis, vos 19 metų sulaukęs vaikinas, ko gero, gali ne viską adekvačiai suvokti, kritiškai vertinti situaciją.

Visame šiame kontekste man labai įdomiai atrodo, regis, netyčiomis „praslydusi“ informacija, kad Rusijos FSB buvo pranešusi Amerikos specialiosioms tarnyboms apie galimus šių jaunuolių ar vieno jų ryšius su radikaliaisiais islamistais.

Tai liudija, kad Čečėnijoje nekariavę, jokio ryšio su pasipriešinimo judėjimu neturėję jaunuoliai ilgą laiką buvo Rusijos FSB akiratyje. Todėl galėjo pas juos pasiųsti, galas žino, kuo apsimetusius ar prisistatančius žmones ir nukreipti reikalinga linkme.

- Jums dažnai tenka bendrauti su Ičkerijos Respublikos atstovu tremtyje vadinamu ir čečėnų politinio pasipriešinimo simboliu tapusiu Achmedu Zakajevu. Kokia šiuo metu situacija nepriklausomybės nuo Rusijos Federacijos siekiančioje čečėnų visuomenės dalyje?

- Čečėnų pasipriešinime įvyko natūralus skilimas. A. Zakajevas yra pasakęs, kad sukurtas vadinamasis Kaukazo emyratas negali būti teisiškai pripažintas. Juk yra Čečėnijos Respublika Ičkerija su teisės aktais, todėl kurti tokį darinį fronto sąlygomis nėra nei tikslo, nei galimybių.

Mūsų nuomone, kito kelio, išskyrus politinį laisvės siekį, nėra. Tauta nedidelė, užkariauti Rusiją jiems vis tiek nepavyks. Jų ginkluota rezistencija panaši į tą, kuri vyko Lietuvoje. Mes irgi nesmerkėme savo partizanų, tačiau atėjo laikas, kai kova turėjo transformuotis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.