JAV prezidentas B. Obama nori didesnio aiškumo dėl Sirijos cheminių ginklų

JAV prezidentas Barackas Obama pareiškė norintis gauti daugiau informacijos

Sirijos sukilėliai meldžiasi.<br>AP
Sirijos sukilėliai meldžiasi.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AP, BNS ir lrytas.lt inf.

2013-05-01 12:32, atnaujinta 2018-03-07 11:30

Jungtinėms Valstijoms baigiant nepopuliarų karą Afganistane ir vis dar jaučiant padarinius po sunkaus karo Irake, B. Obama vengė nukreipti Amerikos karinę galią į Sirijoje vykstantį pilietinį karą, nusinešusį dešimtis tūkstančių žmonių gyvybių. Prezidentas per antradienį vykusią spaudos konferenciją pažymėjo, kad šis konfliktas yra „dėmė visai tarptautinei bendruomenei“.

Pasak B. Obama, šiuo metu turimi įrodymai nepateisintų greito Amerikos karinės galios panaudojimo. Prezidentas paragino Jungtines Tautas (JT) ištirti tuos įtarimus.

„Dabar turime įrodymų, kad cheminiai ginklai buvo panaudoti Sirijoje, tačiau nežinome, kaip jie buvo panaudoti, kada panaudoti, kas juos panaudojo. Nežinome įrodymų istorijos, kuri leistų išsiaiškinti, kas tiksliai nutiko. Kai priimu sprendimus dėl Amerikos nacionalinio saugumo ir potencialo imtis papildomų veiksmų, reaguojant į cheminio ginklo panaudojimą, turiu būti tiktas, kad turiu faktus. Štai ko tikėtųsi Amerikos žmonės“, - aiškino jis.

Ir jeigu būtų nustatyta, kad Sirijos prezidento Basharo al Assado režimas panaudojo cheminius ginklus, „turėtume iš naujo apgalvoti mums prieinamų pasirinkimų spektrą“, pažymėjo B. Obama.

Per spaudos konferenciją Baltuosiuose rūmuose, minint prezidento antrosios kadencijos pirmųjų 100 dienų sukaktį, B.Obama sakė, kad visos „priemonės yra atsargoje“.

Kelios JAV vyriausybinės agentūros planuoja aprūpinti ginklais ir šaudmenimis Sirijos sukilėlius, nustatyti apsauginę „neskraidymo zoną“ ir surengti tikslinių raketų smūgių, sakė pareigūnai, susipažinę su šiais planais.

Damaskui padeda „Hezbollah“ smogikai

Stiprios, Sirijos režimą palaikančios Libano šiitų musulmonų partijos „Hezbollah“ vadovas antradienį pareiškė, kad Sirijos draugai nepaliks prezidento Basharo al-Assado nelaimėje.

Sirija šiame regione turi ištikimų draugų, kurie neleis Sirijai pasiduoti Jungtinėms Valstijoms, Izraeliui ir „takfirių“ grupėms“, - pareiškė per televiziją Hassanas Nasrallah, turėdamas omenyje sunitų musulmonus, kurie stengiasi nuversti B. al-Assadą.

Jis taip pat patvirtino, kad „Hezbollah“kovotojai Sirijoje padeda vyriausybės pajėgoms kautis su sukilėliais.

„Daugybė (sukilėlių) rengiasi užimti libaniečių gyvenamus kaimus“, todėl „visiškai normalu suteikti bet kurią įmanomą ir būtiną pagalbą Sirijos armijai, liaudies komitetams (vyriausybę remiančioms sukarintoms grupuotėms) ir libaniečiams“, - sakė H. Nasrallah.

Pasak jo, kovos centriniame Kusairo regione netoli Libano sienos „nėra baigtos“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.